Gradonačelnik Kragujevca nezadovoljan novom fasadom na zgradi Prosvete: Iznerviran otišao kući odbivši da proglasi radove završenim 1Foto: V. G.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić odbio je sinoć da otvori renoviranu fasadu zgrade nekadašnje Prosvete, nezadovoljan završenim radovima.

Dašić se sa saradnicima i predstavnicima kompanije Jadran doo, koja je glavni izvođač radova na ovom projektu, pojavio u 22 časa ispred zgrade Prosvete gde je trebalo da zvanično proglasi kraj radova.

Međutim, umesto šampanjca gradonačelnika je dočekala neravna fasada.

Vidno iznerviran, gradonačelnik Dašić je istakao da neravnine na fasadi dolaze do izražaja pod noćnim osvetljenjem i posle kraće rasprave sa izvođačima radova napustio je ovaj događaj.

Kako je za Danas istakao Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije, na objektu nekadašnje Prosvete, nakon rekonstrukcije, nisu uočeni nikakvi nedostaci prilikom pregleda fasade po dnevnom svetlu.

– Pregledom objekta pod ambijentalnim svetlom na manjem delu fasade uočeni su izvesni nedostaci. Po nalogu gradonačelnika Nikole Dašića, Gradska uprava za razvoj iskoristiće svoje pravo na reklamaciju i od izvođača radova zatražiti da ukloni vidljive nedostatke na delu fasade u što kraćem roku. Naša je obaveza da se prema kulturnim dobrima ophodimo domaćinski – istakao je Milošević.

Da podsetimo, zgrada Prosvete bila je pod skelama punih osam meseci i predstavlja samo prvu u nizu fasada koje će biti obnovljene.

Gradonačelnik Kragujevca nezadovoljan novom fasadom na zgradi Prosvete: Iznerviran otišao kući odbivši da proglasi radove završenim 2
Foto: Z. S. M.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu odredio je prošle godine 22 objekta čije bi fasade trebalo da budu revitalizovane.

Reč je o zgradama u Starom gradskom jezgru koje su proglašene spomenicima kulture.

Faseda na ovim zgradama ne samo što estetski narušavaju izgled grada, već mnoge od njih ugrožavaju i bezbednost korisnika, istakli su tada u Gradskoj upravi.

Za revitalizaciju ovih fasada grad Kragujevac je u 2021. godini, u dogovoru sa resornim ministarstvom, obezbedio 100 miliona dinara, a po prvim najavama tokom prošle godine trebalo je da radovi budu završeni na devet fasada.

Međutim, budući da se radi o spomenicima kulture, do oktobra prošle godine se čekalo da grad dobije starateljstvo nad fasadama, odnosno dozvolu za sprovođenje mera zaštite fasada u prostorno kulturno-istorijskoj celini Staro gradsko jezgro.

Tako se broj fasada koje je trebalo renovirati u 2021. godini smanjio na tri.

Planirano je da budu završene fasade na zgradi Prosvete, nekadašnjeg Peka i zgrade sa atlasima, koje se nalaze na istoj raskrsnici, na početku pešačke zone.

Ipak, prva fasada završena je tek sada, a i na njoj su uočene neravnine. Dok Kragujevčani očekuju da i druga fasada na zgradi sa atlasima uskoro bude gotova, prvo nas očekuju novi radovi na zgradi Prosvete.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari