Počeli radovi na uređenju fasada u centru Kragujevca 1Foto: Grad Kragujevac

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom RS Aleksandar Milošević i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Nenad Karamijalković, zajedno sa predstavnicima građevinske firme „Jadran”, obišli su danas radove na rekonstrukciji fasada u starom gradskom jezgru, o čemu je „Danas” već pisao.

– Veliko je zadovoljstvo videti da počinju radovi na fasadama. U planu je da se fasade 22 objekta u potpunosti zanove i osvetle, kako bismo naš Kragujevac učinili lepšim. S radovima smo počeli najpre na objektu koji je građanima poznat kao zgrada „Prosvete”. Ovaj objekat je izgrađen još pre Velikog rata i u njemu je svojevremeno boravio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice tadašnje Muške gimnazije. Zavod za zaštitu spomenika kulture je 1979. godine pod zaštitu stavio centralno gradsko jezgro i objekte koji nose karakter zaštićenog kulturnog dobra, istakao je Nikola Dašić.

Zgrada bivše „Prosvete” sagrađena je 1911. godine. Pripadala je bogatom gvožđarskom trgovcu Milanu Nikoliću.

Nakon Drugog svetskog rata, zgrada je oduzeta vlasniku i u nju je smeštena knjižara „Prosveta”, a danas je u njoj jedna od mnogobrojnih banaka koje su se uselile u reprezentativna stara zdanja u kragujevačkoj pešačkoj zoni.

Rok za završetak radova na restauriranju prve fasade je 120 radnih dana. Radovi će se nastaviti na zgradi sa figurama atlasa, a potom na zgradi „Peka” u kojoj se sada nalazi pekara „Jevtić”.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je pre godinu dana uradio studiju revitalizacije 22 zgrade u starom gradskom jezgru, na osnovu koje je urađen projekat i opredeljeno 100 miliona dinara za ovu namenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari