Goje prase pred Božić: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac o rekonstrukciji Gradske tržnice 1Foto: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac

 

Opoziciona koalicija Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac svoju jučerašnju konferenciju za štampu posvetila je ubrzanoj, predizbornoj rekostrukciji Gradske tržnice pred lokalne izbore.

– Imate priliku da budete svedoci, kako to izgleda kada se prase goji pred Božić. Skoro četiri godine nista nije rađeno na rekonstrukciji Gradske ržnice, da bi sada mesec dana pred izbore vlast SNS ubrzanim radovima otvorila samo nastrešnicu, odnosno spoljni deo pijace, istakli su Veroljub Stevanović i Obrad Turković, kandidati za odbornike ove liste.

Otvaranje ove nadstrešnice, po njihovim rečima, Kragujevčane će koštati preko pola milijarde dinara, od prvobitno planiranih 290 miliona, predviđenih za celu Tržnicu.

– Ovoj matematici treba dodati i sve propuštene prihode koje bi Tržnica ostvarivala od zakupa tezgi i lokala koja je po našim procenama preko 300 miliona dinara. I na kraju svega mi i dalje ne znamo kolika će biti konačna cena koštanja ove sramote, naglasili su Stevanović i Turković.

Po njihovim rečima samo sa dosadašnjim iznosima uloženim u ovu rekonstrukciju mogle su da se izgrade tri potpuno nove pijace, ili da se obnove i rekonstruišu sve ulice i fasade u centru grada.

– Kao sto vidite SNS vlast je rešila da sakrije svoju sramotu, tako što će u narednim danama na metalne panoe koji su ugrađeni u fasadu same zgrade Tržnice, staviti cirade i printove nekih slika, ne bi li sakrili od građana istinu da sama zgrada Tržnica nije ni počela da se radi, zaključuju Ujedinjeni protiv nasilja Kragujevac.

– Mi koji predstavljemo listu Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac znamo, umemo i garantujemo završetak Gradske Tržnice u prvih šest meseci po preuzimanju vlasti, izjavili su na svom obraćanju medijima i javnosti odbornički kandidati koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac za lokalne izbore.

Kao što je Danas već pisao povodom neuspešne višegodišnje rekostrukcije Gradske tržnice, objekta iz 1929. godine pod zaštitom države, reagovao je pre svoje Sretenjske besede izrečene ovog februara u Staroj skupštini u Kragujevcu i predsednik Aleksandar Vučić, „obećavši konačno završenje radova”.

– Toliko sam besan na sebe zbog Gradske tržnice i svih nesposobnih, i ljudi, i problema, i rešenja koja su postojala proteklih godina oko nje, jedne od najlepših i najvažnijih zgrada u Kragujevcu, oglasio se predsednik u javnom obraćanju povodom ovog slučaja ponovo sredinom avgusta.

Kao što je Danas već nebrojeno puta pisao, rekonstrukcija Tržnice počela je maja 2020. godine za vreme gradonačelnika Radomira Nikolića. Prekinuta je odmah početkom jula, kada je urušen deo zida. Tim povodom sem revolta Kragujevčana oglasila se i „Evropa nostra”, međunarodna organizacija za zaštitu kulturnog nasleđa.

Gradonačelnik Nikola Dašić je krajem 2021. godine obećao istragu povodom devastiranja Gradske tržnice i radova koji nisu odmicali rekavši tada da to nije „političko već kragujevačko pitanje”.

Koaliciju Ujedinjeni protiv nasilja – nada za Kragujevac na lokalnom nivou čine gradski odbori sedam opozicionih stranaka: Stranka slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Nove demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove kraljevine Srbije i Pokret slobodnih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari