Od bulevara u Šukinoj ulici do trajnog rešenja ekološkog problema deponije: Ujedinjeni protiv nasilja Kragujevac 1Foto: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac

 

U svojoj predizbornoj kampanji za lokalne izbore 17.decembra opoziciona koalicija Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac posebnu pažnju je obratila na preuređenje Šukine ulice koja po njima mora da preraste u bulevar kao i trajnom rešenju gorećeg ekološkog problema, prenatrpane gradske deponije.

– Gradska deponija je već decenijama problem našeg grada, i kao takva predstavlja veliki ekološki problem. Iako se godinama najavljuje rešavanje ovog problema, svedoci smo da deponija u Jovanovcu, na kojoj je je otpad počeo da se odlaže još šezdesetih godina prošlog veka, danas predstavlja ogromno brdo đubreta sa visinom od preko 40 metra. Najviše su ugroženi meštani naselja Jovanovac, Bubanj, Petrovac i Aerodrom, rekao je doktor Predrag Delić danas na konnferenciji za štampu Ujedinjenih protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac nudi rešenje da se višedecenijski problem gradske deponije reši kroz sakupljanje otpada i njegovo recikliranje od strane firmi angažovanih u toj delatnosti.

– Grad će davati podsticaje za sakupljanje otpada i reciklažu, što bi moglo da dovede do dodatnih ulaganja privatnih preduzetnika u ovu oblast. Drugi izvor finansiranja predstavljala bi sredstva koja bi se prikupila konkurisanjem kod evropskih institucija i fondova, poput Evropskog instituta za tehnologije. Tako ostvaren koncept bi pored zaštite životne sredine imao i pozitivne ekonomske strane, kroz jačanje preduzetništva u Kragujevcu, istakao je doktor Delić.

Kako je u ingerenciji lokalne samouprave donošenje plana o upravljanju otpadom, i to na osnovu Zakona o upravljanju otpadom, ovaj projekat bi se, po njima, odvijao u koordinaciji između grada, preduzeća koja bi se bavila sakupljanjem i reciklažom otpada, kao i resornog ministarstva.

– Kroz stvaranje sistema upravljanja otpadom, otpad će se koristiti kao resurs, šansa za razvoj i izvor ekonomskog rasta. Imajući u vidu ogromnu količinu otpada na deponiji u Jovanovcu, procenjuje se da bi kao resurs mogao da se koristi u narednih 20 godina, obećava ako osvoje vlast na lokalnom nivou ispred koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – nada za Kragujevac Predrag Delić, koji je kao kandidat za gradskog odbornika treći na njihovoj listi.

Odvoženjem smeća sa deponije u firme koje bi se bavile njegovim sakupljanjem i recikliranjem grad bi se postepeno rešavao ogromnih naslaga otpada.

– Velika količina otpada, uz valjanu selekciju, mogla bi da se reciklira. Otpad koji ne bi mogao da se reciklira, spaljivao bi se i od njega bi se dobijala električna energija. Za dobijanje energije kroz spaljivanje otpada, neophpodno je proširiti kapacitete Energane koja posluje od 1986. godine, navodi on u svom obraćanju javnosti i medijima u kampanji za lokalne izbore.

Ista koalicija svoje jučerašnje obraćanje javnosti u predizbornoj kampanji posvetila je Šukinoj ulici koja po njima mora da postane bulevar.

Od bulevara u Šukinoj ulici do trajnog rešenja ekološkog problema deponije: Ujedinjeni protiv nasilja Kragujevac 2
Foto: Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac

Po njihovim rečim skoro čitavu deceniju ovim gradom bez ikakvog ograničenja vlada Srpska napredna stranka sa svojim satelitima. Za to vreme nijedna ulica u gradu nije proširena u profil bulevara, sa četiri ili više kolovoznih traka.

– To ne znači da za tim nije bilo potrebe. Naprotiv, u gradu nikada nije bilo više registrovanih vozila. Saobraćajni kolaps postao je svakodnevnica na našim ulicama, istakli su na jučerašnjem obraćanju Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

Na sve to u najavi je saobraćajni problem koji će biti teško rešiv ili uz velike troškove ako se najhitnije ne preduzmu mere.

– Na potezu oko Palate pravde gotovo svo građevinsko zemljište je rasprodato za izgradnju stambenih kompleksa. Za najviše godinu ili dve biće izgrađano nekoliko hiljada stanova. Tamo će posledično živeti nekoliko hiljada naših sugrađana. Postojeća saobraćajna infrastruktura to ne može da podrži. Već sada na tom potezu saobraćajni udesi su gotovo svakodnevni. Raskrsnice nisu semaforizovane, niti su izrađeni kružni tokovi. Možemo samo da zamislimo kako će to izgledati kada tu bude još par hiljada automobila svakodnevno u pokretu ili na okolnim parkinzima, opominje Ivan Dubljanin ispred ove koalicije.

Gradska vlast, umesto da problem predvidi i da na vreme, smatra on, dok je to još uvek lako rešivo, proširi Šukinu ulicu u profil bulevara, kao i ulicu Slobode i okolne ulice, ona će dopustiti da haos nastane i da se bezbednost građana Kragujevca dodatno ugrozi.

– Mi iz koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac, obećavamo našim sugrađanima, da će nam jedan od prioriteta biti da da se proširi Šukina ulica, uradi njen nastavak u punom profilu od četiri trake, sve do trga Mala Vaga, kao i na suprotnu stranu ka Petrovačkoj magistrali. Time će se značajno ubrzati saobraćaj na tom potezu a grad dobiti pravi centralni bulevar kojim ćemo se svi ponositi, naveo je Dubljanin, takođe kandidat za odbornika gradskog parlamenta ove koalicije.

Po njegovim mišljenju ovu koaliciju čine i ljudi koji su već učestvovali u pretvaranju ulica Save Kovačevića, Avalske i svih prilaza gradu u profil bulevara.

– Imamo znanje, volju, stručnost i garantujemo našim sugrađanima da ćemo rešiti saobraćajni kolaps u Kragujevcu, poručio je on.

Koaliciju Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac čini sedam gradskih odbora stranaka: Stranke slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Nove demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove kraljevine Srbije i Pokret slobodnih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari