Sve veći pritisci na zaposlene u javnom sektoru, poručuju Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac 1Foto: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac

 

U svojoj kampanji stranke okupljenje oko koalicije „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” skrenula je pažnju na problem pritiska na zaposlene u javnom sektoru koje, po njihovim rečima, vrši lokalna vlast.

Građani Kragujevca su ove godine proveli nekoliko meseci na ulici u protestima, apelujući na aktuelnu vlast da nasilje u javnom prostoru mora da se zastaviti, jer vodi ka katastrofalnim posledicama, podsećaju iz koalicije koalicije „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac”.

Međutim, po njima, ne da to nije učinjeno, nego su se stvari drastično pogoršale, na koji način Srpska napredna stranka dokazuje da je nasilje njihova osnovna i jedina politika.

Nasilnički karakter ove vlasti naročito dolazi do izražaja u toku izbornog procesa i izborne kampanje u vidu sistemskog nasilja koje se sprovodi nad zaposlenima u javnoj upravi, tvrde „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac”.

– Koordinator nasilja u Kragujevcu je bivši gradonačelnik i aktuelni kandidat za gradonačelnika Nikola Dašić, po čijem nalogu se nad zaposlenima sprovodi svakodnevna tortura. Od njih se zahteva da prikupljaju veliki broj kapilarnih glasova, u toku radnog vremena izvode ljude sa posla kako bi statirali u u Dašićevim političkim igrokazima ili se traži da čitave porodice porodice zaposlenih potpisuju različite vrste podrške ovoj političkoj partiji, kaže advokat Radivoje Kastratović, ispred ove koalicije.

Po njegovim rečima, „ukoliko neko odbije da to čini biva ucenjen ili sankcionisan umanjenjem zarade, premeštajem na lošije radno mesto ili gubitkom posla”.

– O tome svedoči aktuelni primer Novice Petrovića, diplomiranog pravnika zaposlenog u sistemu javne uprave, koji je odbio da prikuplja sigurne glasove, zbog čega je ekspresno kažnjen premeštajem na udaljeno radno mesto, sa užasnim uslovima rada, navodi on.

Nasilje se sprovodi i u kragujevačkoj pošti, tvrdi Kastratović.

– Direktor Dušan Vranić svakodnevno zahteva od zaposlenih da rade poslove u interesu SNS, a na uštrb radnih zadataka zbog kojih primaju platu. On ide toliko daleko da je jedan broj zaposlenih uputio za Beograd kako bi opstruisali štrajk svojih kolega u glavnom gradu, radeći njihove poslove, iako je u štrajk stupljeno kako bi se zaštitila osnovna radnička prava svih radnika u ovom sistemu na nivou Srbije, kaže on.

Međutim, kako ističu „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” najdrastičniji primer je ucenjivanje najugroženije kategorije Kragujevčana, a to su primaoci socijalne pomoći.

– Oni svakoga dana, sa svojim porodicama, moraju da učestvuju u stranačkim aktivnostima, te ukoliko to ne čine preti im se ukidanjem ovih davanja, iako je to mnogima jedini prihod kojim mogu da obezbede koru hleba svojoj deci. Sve navedeno Nikola Dašić radi samo sa jednim ciljem, a to je dodovoravanje vrhovnom tiraninu, Aleksandru Vučiću, u nadi da će od njega dobiti još jedan mandat kako bi nastavio da pljačka Kragujevčane i uništava naš grad, smatra Radivoje Kastratović.

– Mi iz koalicije „Ujedninjeni protiv nasilja -Nada za Kragujevac” garantujemo da će se sa navedenom praksom prestati prvog dana nakon narednih lokalnih izbora, ukoliko na njima pobedimo, a svima zaposlenima u javnom sektoru koji pruže otpor i nađu se na udaru vlasti zbog toga, stavljamo na raspolaganje sve svoje stručne, ljudske i političke kapacitete u cilju zaštite, najavljuje on.

Sve veći pritisci na zaposlene u javnom sektoru, poručuju Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac 2
Lokalna vlast ucenjuje najsiromašnije Kragujevčane kako bi se dodvorila Aleksandr Vučiću – Radivoje Kastratović Foto: Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac

Kragujevac je, podseća Kastratović, oduvek bio slobodarski grad u kome žive slobodni ljudi i takav status je veoma skupo plaćen u prošlosti da bismo pristali na ovakvu vlast.

– Zato smo uvereni da ćemo svi zajedno na predstojećim izborima 17.og decembra, ove napredne nasilnike poslati na političku marginu ili pred istražne organe, svakoga tamo gde po prirodi stvari i zakonima ove države zaslužuje da bude, zaključuje advokat Radivoje Kastratović ispred koalicije „Ujedninjeni protiv nasilja -Nada za Kragujevac”.

Koaliciju „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” čini sedam gradskih odbora stranaka: Stranke slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Nove demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove kraljevine Srbije i Pokret slobodnih građana.

Kao što je Danas već pisao, prošle nedelje Udruženje Res Publika iz Kragujevca je pokrenulo kampanju sa ciljem da građane informiše kako da prepoznaju različite vrste političkih pritisaka i da ih ohrabri da takve slučajeve prijave.

– Zahtevi da se potpisom podrži određena izborna lista, da se garantuje siguran glas, obezbede kapilarni glasovi, da se prisustvuje mitingu ili nekom drugom događaju u organizaciji političke partije, neki su od najočitijih vidova pritisaka kojima su izloženi građani i građanke Srbije, ističu iz Res Publike.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari