Šta će biti sa lavićem koji je zaplenjen u Subotici: Jako brzo raste, ne sme da bude sa drugim mužjacima 1Mladunče afričkog lava, foto: Zoološki vrt Palić

Mladunče afričkog lava, koje su policijski službenici pronašli u stanu jednog muškarca u Subotici, trenutno se nalazi u Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću, gde ima 24-časovnu negu i tri mesna obroka dnevno, zbog čega se lepo razvija i napreduje.

Kada dođe do zaplene zaštićenih vrsta životinja od strane državnih organa, kao što je to bio slučaj sa ovim lavićem, Zoološki vrt na Paliću je mesto gde se one smeštaju.

Kako za Danas priča direktorka Sonja Mandić, mladunče lava je još 28. jula dovela policijska Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine u Prihvatilište za divlje životnje, kada je bio star svega dva meseca.

“Na prijemu u naše Prihvatilište lavić jeste bio malo uznemiren i uplašen. Naša stručna služba, dakle veterinar, rukovodilac Prihvatilišta, a posebno naši timaritelji, učinili su sve da se oporavi i on se trenutno još uvek nalazi u karantinu pod 24-časovnim nadzorom veterinara koji mu daje i terapiju”, kaže Mandić.

Kako bi se lavić što bolje prilagodio uslovima boravka u Zoo vrtu, veterinari su posebnu pažnju posvetili regulaciji ishrane.

“On definitivno ne može biti vraćen u prirodu, s obzirom na to da je u pitanju egzotična vrsta, ali mu dajemo adaptirano mleko specijalizovano za mačiće, a veterinar mu je uveo i tri mesna obroka na dan, dakle dobija sveže pileće i goveđe meso pošto sada ima puna tri meseca”, objašnjava direktorka Zoološkog vrta na Paliću, dodajući da lavić lepo napreduje.

“Raste, jako brzo raste. Velike mačke poput ove do starosti od osam meseci do najviše godinu dana zaista moraju da imaju pripremljen određen prostor koji će biti bezbedan i za njih i za njihovu okolinu, odnosno za timaritelje i posetioce”, dodaje Mandić.

Iako u Zoološkom vrtu na Paliću postoji voalijera sa afričkim lavovima, naša sagovornica kaže da ovo mladunče trenutno ne mogu da spoje sa već formiranim čoporom, jer ono ima svog alfa mužjaka.

“Ne sme da bude u voalijeri sa drugim mužjakom da ne bi došlo do povreda, ali na duže staze mi ćemo se potruditi da pripremo prostor gde bi mogao da boravi i kada odraste. Za nekoliko meseci, u zavisnosti od postupka državnih organa, Ministarstvo zaštitne životne sredine će u nekom konačnom ishodu doneti odluku da li će on biti trajno smešten kod nas”, poručuje Sonja Mandić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari