Šta je apiinhalacija: Udisanje zraka iz košnica pomaže lečenju mnogih bolesti 1Foto: M.P./Danas

Otac i ćerka, Radovan i Sanja Žeravica iz Bašaida prave od meda razne proizvode a znajući za lekovotost i meda i pčela, nedavno su počeli da u posebnoj komori organizuju apiinhalaciju.

Zrak iz košnice izuzetno je zdrav, objašnjava Sanja koja je zadužena za inovacije i proizvodi kozmetiku od meda.

Ona dodaje da se udisanjem zraka iz košnice korisnik direktno povezuje sa košnicom u kojoj se nalaze pčele.

„Pčele su unutra, u košnici, rade svoj posao, niko tu nikome ne smeta. Mi smo omogućili da se preko inhalatora u drvenoj kućici taj vazduh koristi i sve smo isprobali, prvo mi pa onda oni kojima je to potrebno. Ta vrsta inhalacije dobra je za respiratorna oboljenja“, kaže Sanja Žeravica,

Kako kaže, sedi se oko pola sata ili 45 minuta da bi izloženost kvalitetnom pčelinjem vazduhu imalo efekta. Ipak, jedan tretman nije dovoljan, potrebno je povezati deset dana korisnog izlaganja pčelinjem vazduhu da bi imalo nekog efekta.

„Mi smo svi porodično isprobali komoru a ćerkica koja je imala zapušen nos sada je prodisala“, smeje se dok priča Sanja.

Nabraja Sanja ko bi sve mogao da udiše vazduh košnice, spominje se astma, bronhitis, glavobolja, depresija, stres, alergije … Ko se ne bi prepoznao?

„Nudimo i ležanje na košnicama, to je san na košnicama, nije to samo za bolesne, to je i za zdrave“, kaže Sanja a na pitanje kako se to spava na košnicama, odgovara da imaju drveni ležaj pa ljudi dremuckaju.

Radovan Žeravica kaže da koristi pašnjake u okolini Bašaida, pčele vodi na ispašu na polja uljane repice, pa na bagrem, na kraju obilazi livade a završava sa suncokretom.

„Tako kako ih vodimo na polja, takav med i pravim, sa svim tim ukusima. Pored meda pravim i polen u medu, propolis kapi, medenjake, rakiju od meda“, objašnjava Radovan Žeravica.

Njegova ćerka proizvodi kozmetiku od meda, među proizvodima ima sapuna, krema ali i ulje za sunčanje koje sadrži pčelinji vosak.

A na pitanje da li im je dosadio med, u glas odgovaraju da nije i da vole da se slade medom jednako kao i sa saćem.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari