Šta je kafana bez kockastih stoljnjaka i duvanskog dima: Inicijativa ministarke zdravlja da se pušenje zabrani podelila Kragujevčane 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Reakcije Kragujevčana na inicijativu ministarke zdravlja Danice Grujičić da se u potpunosti zabrani pušenje u zatvorenom prostoru idu od toga da “nema kafane bez kockastih stoljnaka i duvanskog dima” do “nepobitne” činjenice da preterano izlaganje duvanskom dimu kod nepušača izaziva nikotinsko trovanje.

Ipak, za razliku od prethodnih godina, iznenađuje, veliki broj Šumadinaca koji podržavaju ovu inicijativu, jer kako navode “od pušača više ne može da se živi”.

Da Kragujevčanima zaista smeta duvanski dim u kafanama i kafićima reporteri Danasa u Kragujevcu mogli su da se uvere i pre nego što se ministarka javno oglasila.

Posle proslava novih godina, Božića, slava i drugih privatnih žurki, kojih je januar bio prepun, sve više su se u razgovoru mogli čuti argumenti “da nije normalno da u malom kafiću sa pet stolova, u isto vreme puši sedmoro ljudi” ili da je postalo normalno da kada uđete u prostoriju prvo vidite oblak dima iznad glava ljudi, pa onda počnete da prepoznajete prijatelje sa kojima treba da se nađete.

Odbacivši ove navode uz obrazloženje da uvek ima onih kojima sve smeta, kojima muzika ne odgovara, previše je glasna, ili hrana nije bila u skladu sa cenom koja je plaćena, reporteri Danasa su toj kategoriji pripisali i ljude koji se žale na duvanski dim.

Međutim, razgovor Kragujevčana koji su dočekali svoje prijatelje iz Beograda je u potpunosti promenio perspektivu.

Prema njihovim rečima, prvo što su Beograđani pitali kada je počelo da se govori o odlasku u neki od kragujevačkih kafića bilo je: “Imate li ovde neko mesto u kome je zabranjeno pušenje?

Iznenađeni Kragujevčani mislili su da se radi o šali i odgovorili im da su baš naivni, uzvrativši kontrapitanjem ima li ih u Beogradu.

– Da ima petnaestak, ali mi uglavnom idemo u dva.

Videvši da je vrag odneo šalu, domaćini su objasnili, kako su nam preneli, da u Kragujevcu postoje samo kafići u kome je jedan deo odvojen za nepušače, ali da između njega i onog u kome se puši ne postoji fizička barijera.

Sledeća scena u kojoj Beograđani svlače jakne, kape i šalove i ostavljaju u kolima uz reči “kad već nama nema spasa, bar da ne moramo i jakne da peremo”, bila je okidač da na Fejsbuk stranici Danas – Kragujevac postavimo pitanje sugrađanima da li im smeta duvanski dim u zatvorenom prostoru.

Posle samo nekoliko minuta komentari su počeli da se nižu, a posle sedam dana, koliko je trajala anketa dobili smo ih više od 500.

Već prvi komentari pokazali su da Kragujevčani ne gledaju više tako blagonaklono prema pušačima u svojoj okolini.

– Da li ste znali da nepušači doživljavaju trovanje posle dužeg boravka u “Kafani punoj dima”? Da imaju osećaj mučnine, nelagodnosti, ne mogu da dišu i da im često pozli?” Zašto su nepušači osuđeni na to da ne izlaze u kafane, restorane, kafiće jer im smeta duvan? Kao što postoje kafane gde je dozvoljeno pušenje, zašto ne postoje one gde je isto zabranjeno? Toliko od mene, objasnila je problem jedna Kragujevčanka.

Šta je kafana bez kockastih stoljnjaka i duvanskog dima: Inicijativa ministarke zdravlja da se pušenje zabrani podelila Kragujevčane 2
Foto: Screenshot

Ovakav komentar nije ostao bez odgovora, pa joj je jedna sugrađanka poručila da ide u poslastičarnicu i uživa, dok je druga dala predlog da se nepušači “lepo organizuju i da sebi otvore nepušačke lokale i mirna Bačka”. Ona je i nastavila prepisku u nešto grubljem tonu “ajde bre više dosadni ste, sedite kod kuće, u parku, posećujte se međusobno i sjašite nam sa grbače”.

– Kad krenem u neki ugostiteljski objekat, pripremim se da sam “kažnjena” jer sam nepušač i da ću morati da udišem taj otrov, jer pušači zaista nemaju obzira prema nepušačima. Znam, pušači će reći “ko te tera da izlaziš”, ali ja pitam njih zašto su samo u Srbiji nepušači diskriminisani, a svuda u svetu je drugačije, pita druga Kragujevčanka.

Bilo je i onih umerenih koji su istakli da se u kafanu ne ide svaki dan, “pa mislim da mi ništa neće biti ako malo udahnem povremeno“.

Javilo se i dosta bivših pušača koji su smatrali da bi bilo licemerno da sada govore kako im smeta, a “duvanili su preko 30 godina”. Oni se, kažu, sa setom sećaju kako je to pušiti i piti kafu veliki ćeif, pa ne ide da sada pametuju drugima.

Jedan Kragujevčanin, inače nepušač, predlog da se ukine pušenje u zatvorenom prostoru vidi samo kao još jedan vid represije države.

– Ja bih napravio sterilno društvo. Bez kafane, muzike, automobila, psovki, bez mesa i alkohola, radosti, mašte i osmeha, bez seksa, drugara, crtanih filmova, bez slobode mišljenja i stavio sve ljude na jedan dan u taj prostor. Jedno po jedno nam ukidaju. Videćemo za 20 godina šta će da nam ostane, kaže on revoltirano.

Nekoliko Kragujevčana je podsetilo na praksu u svetskim gradovima gde pušači izlaze ispred kafića, pa smatraju da bi to i kod nas moglo da se uvede.

– Svi mogu da izađu ispred dva minuta, a eto i prilike da se mladi upoznaju.

Bilo je i duhovitih predloga da se ukine pušenje, ali da se po ugledu na Holandiju otvore coffee shop-ovi.

Mnogi su podsetili i da je Srbija 2018. godine pokušala da uvede apsolutnu zabranju pušenja u kafićima, pa kad “tada nije uspela, neće ni sada”.

– Taj propis nije valjao, zato se i ne poštuje. U pola lokala pušači, a u drugoj nepušači. Samo nisu regulisali kako da zabrane zadimljenom vazduhu da se meša sa čistim, duhovito je odgovorio jedan korisnik društvenih mreža.

– Smeta mi, naravno. Pokušam da se sklonim dalje od pušača. Ne ljutim se na bilo koga, ali ako ne mogu da ih izbegnem, počinem da kašljem, pa onda i ja njima smetam, 1:1, pokušava duhovito da opusti atmosferu jedna gospođa.

Bilo je naravno i teoretičara zavere koji smatraju da nije najveći problem duvanski dim, već ono čime nas zaprašuju iz vazduha, ali i mnogo kometara da “im od cigara više smetaju ljudi koji se bahate” ili “da nam je duvanski dim najveći problem, gde bi nam bio kraj”.

Mnogi su konstatovali i da nije problem duvanski dim koliko činjenica da lokali nemaju nikakvu ili imaju veoma lošu ventilaciju, pa zaista ponekad izgleda da sedimo u “pušionici”.

Možda je vreme da neki ugostitelj ove komentare shvati ozbiljno i u Kragujevcu otvori lokal isključivo za nepušače. Sigurno je da će imati goste.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari