Da li se sprema potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima? 1FOTO: Radenko Topalović

U sada već prepoznatljivom maniru, ministarka zdravlja Danica Grujičić nastavila je da “podiže prašinu” javnim najavama svojih sledećih koraka.

Ovoga puta pažnju je privukao ministarkin poziv javnosti da podrži donošenje zakona kojim bi u potpunosti bila zabranjeno korišćenje duvana u zatvorenom prostoru.

„Molim vas za podršku javnosti da se definitivno za sva vremena zabrani pušenje u unutrašnjim prostorijama. Ko želi da puši, hladno je, hoće da sedi u kafiću, neka dobije ćebe i grejalicu, ali neka sedi napolju i puši. Molim vas da u tome podržite Ministarstvo zdravlja koji će pokušati da donese zakon u vezi zabrane pušenja u zatvorenom prostoru. Pritisak se mora izvršiti na Ministarstvo finansija koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac. Prioritet mora biti zdravlje naših ljudi“, rekla je Grujičić govoreći na konferenciji koja je nosila naziv “Rak je izlečiv”.

Za razliku od nekih prethodnih incijativa novopostavljene ministarke, ova po svemu sudeći uživa nepodeljenu podršku unutar medicinske struke.

“Apsolutno podržavam inicijativu, trebalo se odavno odlučiti na taj korak”, kaže pulmolog Slavica Plavšić.

Ona isitče da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja nije zabranila korišćenje duvana na zatvorenom.

– Radna grupa Ministarstva zdravlja je u decembru prošle godine i izašla sa predlogom da se pored apsolutne zabrane u zatvorenom, zabrani korišćenje duvana na autobuskim stanicama i sportskim priredbama. Po mom mišljenju trebalo bi zabraniti i slobodnu prodaju “bezdimnih” duvanskih proizvoda koji se bez ikakvih ograničenja i upozorenja prodaju i deci. Očekujem određeni otpor ovakvoj inicijativi, ali će se ljudi brzo navići na nova pravila, navodi Plavšić.

Slično mišljenje deli i epidemiolog Zoran Radovanović, napominjući da zabrana pušenja u zatvorenom predstavlja civilizacijsko dostignuće koje će kad tad morati da usledi.

– Mi smo donedavno imali procentualno najveći broj pušača u Evropi i u takvim okolnostima vlast je oklevala da zakonski zabrani korišćenje duvana u ugostiteljskim objektima plašeći se političkih posledica. Međutim, stav građana o duvanu se polako menja i pušenje u zatvorenom se sve više posmatra kao stvar pristojnosti. Moje mišljenje je da bi donoseći takav zakon danas političari više dobili nego što bi izgubili glasača. A opet, kod nas je uvek veći problem primena zakona nego njegovo donošenje, ističe Radovanović.

Na suprotnoj strani od lekara, kada je ova tema u pitanju, uvek su stajali zaposleni i vlasnici ugostiteljskih objekata tvrdeći da će navedene mere imati negativne posledice po njihovo poslovanje.

Uz ogradu da predstavlja samo Udruženje noćnih barova i klubova, te da ne može da govori za sve ugostitelje, predsednik ovog udruženja Miša Relić deli ovakav stav.

– Pre svega, mislim da smo dovoljno uništeni represivnim merama države tokom korone 2020-21 gde nam je 18 meseci bio zabranjen rad, što u potpunosti, što delimično, tako da bi ovakav zakon bio poslednji ekser na kovčegu toliko po svetu hvaljenog noćnog života u Srbiji koji itekako utiče na priliv turista, popunjest hotelskih kapaciteta itd. Mi smatramo da noćni barovi i klubovi nisu nužnost, dakle, niko ne mora da ide u noćne klubove. To je odluka pojedinca. Upravo zato, mi ne vidimo razlog da budemo deo ovog zakona, čak i ako se takav zakon donese. Primer imamo u članici EU Grčkoj, gde je pušenje dozvoljeno u noćnim klubovima, barovima i kockarnicama iz upravo gore navedenih razloga, ističe Relić.

Podsetimo, konzumiranje duvana u zatvorenim ugostiteljskim objektima već je bilo ograničeno zakonom iz 2010. godine. TIm zakonom je bilo određeno da lokali površine do 50 kvadratnih metara mogu da se opredele da li će ili neće biti dozvoljeno pušenje, dok su oni veći morali da imaju pušački i nepušački deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari