Šta je rekao pred Višim sudom u Nišu okrivljeni Goran Džonić na pripremnom ročištu za brutalno ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca 1Goran Džonić: Foto Z. Miladinović/Danas

Okrivljeni Goran Džonić (61), koga optužnica tereti za brutalno ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, izvršeno u noći između 26. i 27. septembra 2021. godine u ataru aleksinačkog sela Moravac, danas je pred Višim sudom u Nišu negirao krivicu.

Njegova braniteljka po službenoj dužnosti, advokatica Biljana Pešić kazala je, nakon pripremnog ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost, da se Džonić izjasnio da nije kriv, a da su niško Više javno tužilaštvo i odbrana predložili dokaze koji će se koristiti na glavnom pretresu, koje je druga strana prihvatila.

Džonić odgovara za ubistvo svog rođaka Gorana Đokića (57) Goranove supruge Gordane (54) i njihove kćerke Lidije (25).

Šta je rekao pred Višim sudom u Nišu okrivljeni Goran Džonić na pripremnom ročištu za brutalno ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca 2
Porodica Đokić: Foto privatna arhiva

On se u optužnici tereti za krivično delo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena  proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor. Više javno tužilaštvo je  zatražilo maksimalnu zakonsku kaznu.

 

Advokat Miroslav Ristić, zastupnik Stojanke Đokić, majke ubijenog Gorana, kazao je da se VJT na pripremnom ročištu izjasnilo da ostaje pri optužnici  i predložilo „još par novih svedoka“.

„Bilo je ovakvih slučajeva, ovaj se ističe po zverstvu koje nije skoro viđeno, i izvesno je da će ući u anale srpskog pravosuđa“, rekao je Ristić.

Na pripremnom ročištu se utvrđuje koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a optuženi kratko izjašnjava o krivici, dok će odbranu moći detaljno da iznese na glavnom pretresu.

Ročište je zakazano nakon što je Apelacioni sud u Nišu potvrdio optužnicu protiv Gorana Džonića, a istovremeno  potvrdio obustavljanje krivičnog postupka protiv Goranovog sina Stefana.

Ovaj sud je odbio žalbe branioca Gorana Džonića i VJT kao neosnovane i potvrdio rešenje Višeg suda koji je u decembru prošle godine potvrdio deo optužnice VJT koji se odnosi na Gorana Džonića, a istovremeno odlučio da obustavi krivični postupak protiv Stefana.

U rešenju Višeg suda navodi se da ne postoji opravdana sumnja da je Stefan znao za nameru svog oca da ubije porodicu Đokić i da mu je obećao pre ubistva da će mu omogućiti da novac koji je oduzeo Đokićima bude sakriven u njegovoj kući, pomoćnom objektu ili voćnjaku, kao i da je neovlašćeno držao municiju.

Viši sud je, inače, potvrdio optužnicu VJT posle devet meseci od njenog prvog podnošenja, a nakon što ju je dva puta vraćao tužilaštvu na doradu.

Prema nezvaničnim izvorima, u toku istrage prikupljeni su dokazi koji samo Gorana Džonića dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Njegov sin Stefan se dovodio u vezu sa ubistvom jer je u dvorištu njegove kuće pronađen džak sa ukradenim novcem, a njegov otac je nakon ubistva koristio kupatilo u njegovoj kući.

Odbrana je navodila da je Stefanova kuća izgrađena na placu njegovog oca, da je još u izgradnji i da nema ulazna vrata, kao i da je bila dostupna svim članovima porodice s obzirom na blisko srodstvo.

Kolege Stefana Džonića, inače pripadnika Vojske Srbije, potvrdili su da je on u noći ubistva bio na poslu, odnosno u kopnenoj zoni bezbednosti, i da se nije ponašao neuobičajeno.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za ovo trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje. Đokići su bili vlasnici menjačnice u Aleksincu, a Goran Đokić je u svom vozilu imao “ugrađene sefove”, za koje je Goran Džonić navodno znao jer je povremeno prao to vozilo.

Tela Gorana, Gorana i Lidije Đokić pronađena su 2. oktobra prošle godine u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i prekrivena granjem, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Svi koje je Goran Džonić doveo u vezu sa ubistvom u istrazi oslobođeni sumnje

Policija je dvadesetak dana nakon brutalnog ubistva uhapsila Gorana Džonića, njegove sinove Stefana i Milana i braću u Aleksandra i Kostadina Milošević iz Moravca, koje je Džonić naveo kao saučesnike.

Nakon sprovedene istrage ustanovljeno je da Miloševići nemaju veze sa ubistvom pa su pušteni iz pritvora, zatim je pritvorsku jedinicu Kazneno-poravnog zavoda napustio i Džonićev sin Milan, a nakon više od 12 meseci, iz pritvora je pušten i Stefan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari