Šta je Vlada uradila za roditelje: Roditeljima isporučeno puno populizma, a malo suštine 1Foto: Pexels

Vladi Republike Srbije u ovom sastavu ističe mandat, a mi nakon brojnih inicijativa, pregovora i obećanja, želimo da sumiramo njen rad kada je u pitanju odnos prema roditeljima.

Uvećani roditeljski dodaci i izmene pojedinih spornih odredbi Zakona o finansijskoj podršci porodici su potezi kojima se na isteku mandata Vlada može pohvaliti. Tu svakako spada i pomoć za kupovinu nekretnine za mlade bračne parove i roditelje, ali samo za one kojima beba tek treba da se rodi, piše portal Bebac.com.

Briga o porodici tokom mandata ove Vlade svela se uglavnom na promociju rađanja i na mere koje su više populističke, a manje populacione, usmerene na jednokratna davanja i na rađanje novih beba, a bez prave brige i sistemske podrške porodicama koje već imaju decu i koje se suočavaju sa brojnim problemima.

Trudnicama kasne plate: Izmene Zakona koje bi rešile problem i dalje na čekanju 

Problem koji već godinama trudnice ostavlja bez primanja, mogao je da bude rešen. Posebno ako uzmemo u obzir pandemiju, jasno je da je sada više nego ikad pre trudničko bolovanje od velike važnost i da je to pravo sada koristilo veći broj žena. Izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju bi trebalo konačno da stanu na put kašnjenju naknada zarada na trudničkom bolovanju. Procedura oko doznaka i obrade zahteva bi trebalo da se skrati, a predviđa se i isplata naknade zarade trudnicama na bolovanju i u slučaju da poslodavac nije isplatio pristigle poreze i doprinose.

Međutim, bez obrazloženja, izmene ovog Zakona stopirane su i stavljene na čekanje.

Nakon Javne rasprave koja je bila u proceduri pre godinu dana, izmena Zakona još uvek nema, kao ni njegove konačne verzije. Izmenjen Zakon o zdravstvenom osiguranju trebalo je da stupi na snagu 1. juna 2021. godine.

Smanjenje naknade zarade porodiljama: Tokom nege deteta mame i dalje dobijaju i manje od 1000 dinara 

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici čekali smo tri godine, a za to vreme oštećen je veliki broj porodica. Ustavni sud proglasio je određene stavke ovog Zakona neustavnim, pa su oštećene mame mogle da traže i dobiju obeštećenje.

Pored neustavnih odredbi, dodatno se čekalo na izmene koje bi vratile maksimalnu naknadu zarade na pet prosečnih plata. Međutim, za mame sa većim primanjima nema obeštećenja.

Mamama je zagarantovana minimalna naknada u prva tri meseca nakon rođenja deteta, dok po isteku tog perioda naknade mogu da budu i manje od 1000 dinara. Period obračuna je, suprotno Konvenciji o zaštiti materinstva, i dalje dug — čitavih 18 meseci, što velikom broju porodilja umanjuje naknade zarade.

Preduzetnice i dalje u problemu: Trpe i porodice i poslovi preduzetnica 

Za mame koje su odlučile da samostalno obavljaju delatnost, dolazak bebe ugrožava i posao i ekonomsku situaciju u porodici. Umesto da se žene ohrabre na usklađivanje samostalnog rada i roditeljstva, od države dobijaju samo obećanje i priznanje rečima: Preduzetnice su važne i ne smeju da budu diskriminisane.

Inicijative su prihvaćene, nadležni su dobro upoznati sa izmenama koje su neophodne, kako bi preduzetnice dobile jednaku podršku i pravo kao i zaposlene mame, ali su konkretni potezi ostavljeni za ko zna kada. Za to vreme, preduzetnice trpe nepravdu, nemoćne da bilo šta promene, zatvaraju svoje radnje, bore se za promene koje najverovatnije za njih neće ni važiti. Jer, i kad dođe do izmena, novi zakoni ne važe retroaktivno.

Pomoć za kupovinu nekretnina: Rešenje samo za porodice koje tek očekuju bebu

Brojne su porodice u Srbiji koje žive u zajednicama, koje se ne proširuju baš zbog nerešenog stambenog pitanja. Podržavamo inicijativu da se na ovaj način pomogne roditeljima, ali je važno napomenuti da ova mera nije usmerena na one porodice koje već imaju problem, čija deca rastu u malim prostorima i na porodice koje bi se možda odlučile i za drugo ili treće dete, ali im je rešenje potrebno pre nego što se na taj potez odluče.

Pomoć je namenjena porodicama koje će dobiti dete u 2022. godini i biće u prilici da stan kupe do navršene prve godine života deteta, ali čak ni za ovu grupu roditelja još uvek ne postoje propisani načini za dobijanje subvencija. Još uvek nije poznato na koji način je moguće podneti zahtev i koje sve uslove će morati da ispune roditelji da bi dobili pomoć za kupovinu nekretnine.

Uvećani roditeljski dodaci: 300.000 dinara da se nadomeste svi sistemski propusti

Uprkos obećanjima, teško da će se suštinski problemi rešiti do raspuštanja ove Vlade. Problemi ostaju, roditelji su ostavljeni na čekanju, a stopa nataliteta u Srbiji sve je manja. Jednokratna pomoć, uvećani roditeljski dodatak, nešto je što svakako jeste roditeljima od velike pomoći, ali ne može da nadomesti dugoročno sistemsko zanemarivanje roditeljstva u Srbiji.

Mi smo naveli samo neke od problema koje je ova Vlada morala da reši. Pored svega navedenog, tu je svakako i zanemarivanje i izostanak ulaganja u porodilišta, nedovoljna podrška porodicama tokom pandemije, problemi sa upisom dece u vrtić i mnogo drugih problema sa kojima se roditelji svakodnevno suočavaju.

Pandemija je dodatno otežala roditeljstvo, a čini se da i uprkos većim finansijskim davanjima ne postoji poverenje u sistem koji bi trebalo dodatno da podrži roditeljstvo i porodice, umesto da ga sapliće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari