Šta Nemci i Francuzi mogu da nauče od Srba i Albanaca?

Ostavite komentar


  1. Treba navesti da Albanci nisu imali svoju drzavu do skoro kao i da su veliki broj Srba asimilovali u srednjem veku kao i u novijoj istoriji. Da su Srbi u Albaniji smorali da uzmu Albanska imena i da ih ni dan danas nemogu vratiti vec mogu vratititi ili ime ili prezime uz izuzetno visoku taksu. Da nemaju najosnovnija ljudska prava. Da je Skadar veci deo istorije kao i celokupna teritorija danasnje Albanije bila Srpska zemlja ali su Srbi vremenom zbog zrtava i asimilacije postali manjina u svojoj drzavi. Da pokusavaju da stvore svoju istoriju na nasoj ali imaju podrsku zapada i mogu da rade sta im je volja nazalost. Srbi su dobar i castan narod koji je zbog svojih vrlina kroz istoriju nastradao.

  2. Potrebno je da mi kao narod ne pravimo greške iz prošlosti. A to je moguće ako se upoznamo sa svojom istorijom. Ove kvazi istorijske činjenice koje autor navodi a Nemci treba da nauče, upravo su oni i izmislili. Ali cilj ovog teksta nije da edukuje Nemce i Francuze, nego Srbe.

  3. Evropa je klanica, ali Balkan je to i danas. Evropa je imala međunacionalne sukobe, Balkan bukvalno krvničkobratoubilačke. Pogrešni su argumenti Todorove.

  4. Lep tekst. Da barem jos neko, osim mene protivureci poznatoj `cinjenici““ da su narodi Balkana po prirodi zli. Upravo spremam jednog mladog Siptara da polozi diferencijalne jednacine. Dosao je kod mene na vrata, rekao, `mi smo komsije, pomozite!““ Vec drugu godinu ga spremam za ispite iz fizike i matematike, studira masinstvo. A ja sam, je l““ da, po cenjenim misljenjima II usrane Srbije `nacos““?

  5. Da se ja umešam Milivoje. Asimilovali smo sve pekare u Beogradu npr. Promenili su imena i prezimena ili i govore da su Goranci ako ih neko po onom čuvenom "Lj" prepoznaju. Goranci pišu ćirilicom pa nemaju taj problem. Inače u Topličkom kraju su ostali mnogi Albanci koji su sada npr. Šajinovići, Lilići, ili naš dragi kolega komentator Kljajić.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.