Šta nova pravila ulaska u Evropsku uniju znače za putnike sa Zapadnog Balkana? 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Od sledeće godine putnici sa Zapadnog Balkana moraće da popune prijavu za ulazak u EU i šengensku zonu. Reč je o novoj vrsti bezbednosnog ovlašćenja pod nazivom ETIAS, koja će koštati 7 evra. Novina, koja će svakako promeniti putovanja u EU, osim što predstavlja novo finansijsko opterećenje za građane trećih zemalja, u ovom periodu je i meta dezinformacija.

Građani Zapadnog Balkana poslednjih dana sa nervozom i nepoverenjem gledaju na najave o uspostavljanju novog  Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS)  za ulazak u šengenski prostor, koji bi trebalo da bude uspostavljen negde na početku sledeće 2024 godine .

Reč je o novoj vrsti odobrenja za ulazak u zemlje EU i šengensku zonu, koja će koštati 7 evra. Evropska komisija je odlučna i kaže da taksa koja će se naplaćivati preko ETIAS sistema ne znači uvođenje novog viznog režima, piše Demostat.

Sistem, čija je primena do sada nekoliko puta odlagana, kako Brisel kaže, odnosi se samo na povećanje bezbednosti unutar Unije kao odgovor na globalni porast terorističkih i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvu „ogradu“ za Balkan.

Međutim, novina koja će promeniti putovanje u EU, osim što predstavlja novo finansijsko opterećenje za građane trećih zemalja koji žele da uđu u Uniju, isti protekli period je meta kampanje dezinformacija raznih uticajnih centara koji, između ostalog kažu da ovaj poslednji korak u praksi EU znači uvođenje novog viznog režima za građane sa Zapadnog Balkana.

„Vašington post” na ovu temu piše da popunjavanje ovog formulara nije komplikovano i ne predstavlja nikakvo novo ograničenje za ljude koji su van Evrope i žele da putuju u zemlje EU. Prema pisanju američkog časopisa, od 2024. godine , putnici koji žele da uđu u EU imaće novi obruč za preskakanje pre nego što krenu na svoje putovanje.

U skladu sa novim pravilima za odobravanje putovanja koje je objavila EU u okviru Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije, potencijalni posetioci iz više od 60 zemalja „bez vize“, uključujući SAD, moraće da popune onlajn aplikaciju i plate malu naknadu pre nego što putuju u bilo koju od 30 evropskih zemalja.

Prema briselskom magazinu „ EU Opserver“, razlozi za dosadašnje prolongiranje ETIAS-a su pandemija, ali i problemi i kašnjenja sistema za automatizovanu unakrsnu proveru podataka podnosilaca zahteva sa informacionim bazama Evropola. Kako prenose mediji, pored činjenice da je evropski policijski sistem naišao na „složena pravna pitanja“ za pristup podacima podnosilaca zahteva, EU trenutno ima nedostatak kadrova koji će morati da implementiraju rad ETIAS sistema na terenu.
Šta obuhvata ETIAS sistem koji EU planira da počne da primenjuje

Naime, EU planira da pooštri politike za ulazak u Uniju i donekle pooštri prednosti koje do sada imaju zemlje kandidati, pre svega iz regiona Zapadnog Balkana. Očekuje se da će za šest meseci od sada Evropska unija početi da primenjuje ETIAS sistem . ETIAS je skraćenica od Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja. To je potpuno elektronski sistem, koji omogućava i vodi evidenciju posetilaca iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u šengensku zonu. Na neki način liči na američki sistem elektronske dozvole putovanja (ESTA), koji služi sličnoj svrsi.

Prema ETIAS-u, putnici će morati obavezno da podnesu potvrdu svog identiteta, pošalju kopiju putne isprave i odgovore na niz pitanja o razlogu putovanja i pitanja koja se tiču njihove imovine i porodičnog statusa, kriminalne istorije, boravka u zemljama sukoba  i druge osetljive teme. Za prijavu na ETIAS biće naplaćivana taksa od 7 evra, za sve putnike od 18 do 70 godina. Prijavu treba poslati najkasnije 96 sati pre datuma putovanja. Za maloletnike i osobe starije od 70 godina registracija je besplatna.

Dobijeno odobrenje od ETIAS-a važiće tri godine i tokom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Sa ETIAS dozvolom, makedonski državljani će moći da borave u EU najviše 90 dana u periodu od šest meseci. Za razliku od sadašnjeg modela, gde građani Makedonije i drugih balkanskih zemalja, osim Kosova, uglavnom mogu slobodno da prelaze granice članica EU, po ETIAS modelu će morati da čekaju odgovor zemlje u koju žele da putuju, a koji može biti i negativan.
Širenje dezinformacija o viznoj politici EU

Iako najavljeno kao bezbednosna mera za kontrolu, pre svega, ilegalne migracije u EU, uvođenje ETIAS-dozvole za kretanje izazvalo je dodatni skepticizam u Makedoniji i regionu, posebno uz širenje neistina koje govore da je uvođenje sistema novo spuštanje rampi za region.

Politikolog Milan Stefanovski kaže da u ovom osetljivom trenutku za našu zemlju, kada su za naš napredak na putu ka EU potrebni ustavni amandmani, građani treba da budu oprezni sa informacijama koje se odnose na slobodu kretanja u Evropi.

– Manipulativno izvrtanje informacija i činjenica kada je u pitanju uvođenje ETIAS sistema od strane nekih političkih centara u zemlji i regionu više je nego jasno zašto se to sada dešava. Očigledno je da nekome treba da region ostane van EU i upravo te informacije i vesti o viznoj politici se koriste da bi se sistem prikazao kao novo zatvaranje granica EU prema Balkanu. Naprotiv, Brisel je nedavno potvrdio da proširenje sa zemljama Zapadnog Balkana ostaje u fokusu interesovanja EU. EU je u poslednjih godinu dana utrošila mnogo energije da povrati poverenje zemalja Zapadnog Balkana, što je konkretno pokazala pomoć u suočavanju sa energetskom krizom, a ranije i sa pandemijom. Eventualno uvođenje ETIAS-a vezano je za bezbednosni izazov EU u cilju smanjenja ilegalnih migracija, preko zemalja kandidata za članstvo, koje imaju bezvizni režim, ali to ni na koji način ne znači odustajanje od politike širenja – ocenjuje Stefanovski.

On dodaje da iako postoje zemlje članice Unije sa desničarskim vladama u Briselu, one i dalje nisu u stanju da nametnu politiku zatvaranja granica EU prema Zapadnom Balkanu kao zvaničnu.
Šta je potrebno za onlajn obrazac?

U suprotnom, ETIAS aplikacija će zahtevati podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, podatke o zemlji u koju putnik putuje, i pitanja o zdravstvenom stanju, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o krivičnom dosijeu putnika ili upotrebi droga. ETIAS neće zahtevati podatke o vakcini ili hospitalizaciji KOVID-19. Putna dozvola ne mora biti overena nakon odobrenja.

Prijave će biti automatski obrađene na osnovu tri faktora. Proveravaće se da li se identitet poklapa sa pasošem, da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima u obrascu i da li je u pitanju ispravan pasoš, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka EU.
Faktori odobravanja

Prijave će biti automatski obrađene na osnovu tri faktora. Proveravaće se da li se identitet poklapa sa pasošem, da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima u obrascu i da li je u pitanju ispravan pasoš, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari