Srbija od Evropske komisije tražila da se ukinu vize i za Srbe sa Kosova 1Foto: Ljiljana Bukvić

 

Srbija je od Evropske komisije zatražila da bude ukinuta odluka o obavezi posedovanja vize za građane sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, koji imaju pasoš izdat od strane Koordinacione uprave u Beogradu, rečeno je za Kosovo onlajn u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kako navode iz MSP, „diplomatski i drugi predstavnici Srbije u redovnom su kontaktu sa predstavnicima Evropske komisije u vezi sa putnim ispravama koje izdaje Koordinaciona uprava za građane sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji“.

„Nakon što su institucije EU inicirale i potom donele odluku o liberalizaciji viznog režima sa tzv. Kosovom, intenzivirani su razgovori naše strane sa Evropskom komisijom u vezi sa putnim ispravama koje izdaje Koordinaciona uprava. Stav Republike Srbije je po ovom pitanju sasvim jasan – građani koji su nosioci navedenih putnih isprava ne mogu i ne smeju biti diskriminisani, a obaveza posedovanja vize za putovanje u EU mora biti ukinuta.

Iz MSP naglašavaju da „u formalnom smislu procedura odlučivanja za ove putne isprave nije u direktnoj vezi sa liberalizacijom viznog režima za tzv. Kosovo“.

„Institucije EU moraju doneti posebnu odluku i izmeniti postojeću Regulativu, koja se odnosi na Republiku Srbiju. Očekujemo, što je i preneto predstavnicima Evropske komisije, da bude ukinuta odluka o obavezi posedovanja vize za ovu kategoriju putnih isprava“, poručili su iz MSP.

Nakon što je Evropska unija odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo, Srbi sa Kosova koji imaju srpski pasoš ostali su u svojevrsnom vakuumu i trenutno su jedina grupa u Evropi za koju i dalje važi zabrana slobodnog putovanja.

Od 2009. godine, kada je Srbiji odobren bezvizni režim sa EU, izdavanje pasoša Srbima, ali i ostalima sa prebivalištem na Kosovu, preuzela je Koordinaciona uprava MUP u Beogradu i za putovanje sa njima u EU potrebna je viza. To je bio rezultat dogovora između Srbije i EU, kako bi se, nakon što je doneta odluka da se ukinu vize za građane Srbije, pasoši za one sa prebivalištem na Kosovu izuzeli iz bezviznog režima, zbog straha od ilegalnih migracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari