Šta piše u ponudi koju je Vlada Srbije uputila sindikatima prosvetnih radnika? 1Foto: Danas/Vesna Andrić

Vlada Srbije uputila je svoju ponudu rukovodstvima četiri reprezentativna sindikata obrazovanja od čijeg stava zavisi hoće li u ponedeljak, 16. oktobar početi štrajk u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, saznaje Danas.

Ponuda Vlade usledila je nakon poslednje runde pregovora održane 5. oktobra na kojoj dogovor o zahtevima sindikata nije postignut, zbog čega su Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije doneli odluku o stupanju u štrajk i o tome obavestili ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović.

U predlogu ponuđenog protokola koji je upućen sindikalnim rukovodstvima na izjašnjavanje, a u koji je Danas imao uvid, Vlada Srbije se obavezuje da poveća plate zaposlenima u prosveti za 10 odsto od januara 2024. godine, kao i da se poveća koeficijent za odeljenjsko starešinstvo od januarske plate sa četiri na sedam odsto.

Vlada je predložila i da se, takođe od januarske plate, uveća koeficijent po osnovu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika, i to za pedagoškog savetnika pet odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika sedam odsto, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto od osnovne plate, a za visokog pedagoškog savetnika 12 procenata.

Vlada je ponudila i da se u konsultacijama sa reprezentativnim sindikatima u 2024. godini, povećaju koeficijenti za zanimanja od koeficijenta 9,32 (portir, čuvar, kurir, domar… II stepen stručne spreme) do koeficijenta 9,36 (administrativni, finansijsko – knjigovodstveni radnik… IV stepen) i koeficijente za domara i kuvara (sa V stepenom stručnosti) 9,38.

U predlogu protokola piše i da će reprezentativni sindikati i Vlada nastaviti pregovore u toku 2024. godine, da bi početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme bila izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji najkasnije do 1. januara 2025. godine, izmenom uredbe o koeficijentima ili povećanjem cene rada.

U predlogu se ne navodi precizna dinamika koja bi dovela do ispunjenja ovog cilja, na čemu sindikati insistiraju.

U ponudi koja je stigla iz Nemanjine 11 stoji i da će Vlada doneti u oktobru zaključak za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za radna mesta sa 30 odsto i više norme, koja su upražnjena zaključno sa 31.12.2020. godine, kao i da će „pratiti dogovore Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata i definisaće izmene, a u cilju smanjenja administrativnih obaveza nastavnika, do marta 2024. godine“.

„Intenziviraće rad radnih grupa i komisija za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, studentski standard i visoko obrazovanje, a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih i rešavanja problema u svim delatnosti obrazovnog sistema. Radna grupa za osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, koju je formirala Vlada Republike Srbije, intenziviraće sastanke dinamikom i sastavom, koji je predviđen prilikom formiranja radne grupe, radi rešavanja problema u školama u Republici Srbiji“, piše u dokumentu u koji je Danas imao uvid.

Na kraju stoji da je „ovaj dokument interni akt sindikata“ i da „ukoliko se članstvo sva četiri reprezentativna sindikata usaglasi, daje legitimitet da se zvaničan protokol potpiše“.

Dopis je upućen Glavnom odboru Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Predsedništvu i Republičkom odboru Sindikata obrazovanja Srbije, Izvršnom odboru GSPRS „Nezavisnost“ i Predsedništvu Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Podsetimo, nakon pregovora koji su vođeni u četvrtak, 5. oktobra, sindikati su se oglasili zajedničkim saopštenjem, u kojem su poručili da su na sastanku sa predstavnicima Vlade ponovljeni zahtevi za izjednačavanje plata zaposlenih u obrazovanju sa republičkim prosekom i povećanje dodatka za odeljenjske starešine.

„Dogovor je da se u što kraćem roku reprezentativnim sindikatima u obrazovanju dostavi predlog dokumenta Vlade Republike Srbije, kojim bi se utvrdila dinamika ispunjenja zahteva. Po dobijanju dokumenta od strane Vlade sindikati će na svojim organima i nakon konsultacija sa članstvom razmotriti ponuđeno, od čega će zavisiti realizacija prethodno donetih odluka“, naveli su sindikati u saopštenju, podsećajući da je odluka o štrajku doneta i da će biti sprovedena 16. oktobra u svim školama u Srbiji ukoliko pregovori ne donesu očekivane rezultate.

Prethodno, na sajtovima sindikata je objavljena i odluka o štajku, u kojoj piše da će se „štrajk se sprovoditi u skladu sa zakonom do ispunjenja zahteva“ i da će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Istaknuti su i štrajkački zahtevi: da se plate zaposlenih u obrazovanju izjednače sa prosečnom platom u Republici Srbiji i da se izradi strategija za povećanje u narednom periodu, da se poveća dodatak odeljenjskim starešinama i da se nastavi sa radom na smanjenju pedagoške administracije u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

U petak smo pokušali da saznamo šta se dešavalo na pregovorima sa Vladom, ali nekoliko predstavnika sindikata koje smo pozvali nije želelo da govori za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari