pusenje cigareteFoto: EPA-EFE/ADI WEDA

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” pоkrеćе bеsplаtnu tеlеfоnsku liniјu kоја imа zа cilj dа dоdаtnо mоtivišе i pruži оdgоvоrе nа pitаnjа pušаčа kојi su оdlučili dа prеstаnu dа pušе, kао i оnimа kојi su vеć prеstаli i pоkušаvајu dа оdržе nеpušаčki stаtus, saopšteno je iz ove ustanove.

Kako je navedeno na sajtu Batuta saveti se mogu dobiti svakog radnog dana od 11 do 14 časova pozivom na broj 080 020 0002.

– Naučni dokazi pokazuju da je savetovanje stanovništva od strane zdravstvenih radnika o štetnosti pušenja jedna od značajnih mera za suzbijanje upotrebe duvana. Štetne posledice upotrebe duvana odražavaju se na ljude svih uzrasta, i nikada nije kasno za prestanak pušenja. Neke blagodeti prestanka pušenja za organizam su gotovo trenutne. Nakon 12 sati od prestanka pušenja nivo ugljen-monoksida u krvi pušača pada na normalne vrednosti. Tokom prvih nekoliko nedelja cirkulacija i funkcija pluća se poboljšavaju, disanje je lakše, kašalj se smanjuje, a obavljanje svakodnevnih aktivnosti postaje lakše. U roku od pet do 15 godina nakon prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjuje se na nivo rizika koji imaju nepušači, a značajno se smanjuje i rizik obolevanja od raka pluća. Posebno je važno ostaviti pušenje tokom lečenja bolesti pluća i malignih oboljenja – upozoravaju iz Batuta.

Oni navode i da podaci Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine govore da u Srbiji duvan i duvanske proizvode koristi 31,9 odsto stanovnika starosti 15 godina i više, kao i da je svaki četvrti pušač (24,3 odsto) pokušao da ostavi pušenje, dok je svaki drugi (58,6 odsto) bio zabrinut za sopstveno zdravlje zbog štetnih posledica pušenja.

– Duvanski dim sadrži preko 7,000 različitih supstanci, od kojih je više od 200 toksično, a preko 70 izaziva maligna oboljenja. Pušenje negativno utiče na čitavo telo, a prestankom pušenja smanjuje se rizik od mnogih bolesti i produžava život – podsećaju stručnjaci Batuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.