Šta se reklamiralo u novinama pre 110 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List „Mali žurnal“ na današnji dan 1911. godine izašao je, kao i svaki dan, na svega četiri strane, od čega je jedna cela strana i to ona poslednja bila posvećana oglasima i reklamama.

Šta se reklamiralo u novinama pre 110 godina? 2U malim oglasima tog dana pre 110 godina prodavala se testera, potom kopir presa, mašina za štambilje, električna lampa iznačena kao „stabilna“, ali i „kafana na dobrom mestu“.

Svoje usluge u novinama nudio je „operater žuljeva“, koji, kako se navodi, radi u Beogradu više od 15 godina i „nudi svoje usluge poštovanom građanstvu“.

Domaćica srednjih godina, zdrava i govori nemački jezik tražila je kroz oglas da se udomi kod nekog samca, dok se u drugom oglasa tražila „ženska za ortaka, sposobna za kafanski posao“.

Prenosimo vam neke oglase i u orginalu:

Šta se reklamiralo u novinama pre 110 godina? 3 Šta se reklamiralo u novinama pre 110 godina? 4 Šta se reklamiralo u novinama pre 110 godina? 5 Šta se reklamiralo u novinama pre 110 godina? 6 Šta se reklamiralo u novinama pre 110 godina? 7

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.