Šta su bile glavne teme informativnih programa televizija prošle sedmice? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (13,28%), izbor SNS kandidata za gradonačelnika Beograda (6,25%), dogovor Vlade Srbije sa radnicima kompanije „Fijat“ i da Evropski parlament traži usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU (po 4,69%).

Tokom analiziranog perioda (13 – 19. jun 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike hronika (23,44%), slede politika (20,31%), društvo (15,63%), ekonomija i svet (po 14,84%), sport (7,03%), kultura (3,13%) i region (0,78%).

U prethodnoj sedmici, primarna vest u rubrici hronike je bila da je nastavljeno suđenje Belivukovom klanu (3,91%), a u najavama vesti je naglašeno i da je specijalno tužilaštvo Crne Gore podiglo treću optužnicu protiv ovog klana, koji je, prema dokaznom materijalu, oteo Miletu Radulovića, a zatim ga predao ostalim članovima kavačke grupe.

Šta su bile glavne teme informativnih programa televizija prošle sedmice? 2
Foto: Kliping

Iz rubrike politika se izdvojila vest da je Srpska napredna stranka, nakon održane sednice Predsedništva, objavila da je njihov kandidat za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić (6,25%). Druga vest koja je bila u fokusu političkih dešavanja u toku protekle sedmice je da je Evropski parlament usvojio nacrt Izveštaja o Srbiji, kojim se traži hitno uvođenje sankcija Rusiji.

Kako je u medijima naglašeno, izražena je zabrinutost zbog toga što je Srbija među malobrojnim zemljama Evrope koja se nije uskladila sa pozicijom EU, ali i zbog činjenice da je po usklađenosti na poslednjem mestu u regionu, navedeno je u informativnim emisijama.

Rubriku društvo obeležila je vest da se nekoliko stotina radnika kompanije „Fijat“ našlo na organizovanom protestu, zbog, kako su tvrdili, neuspelih pregovora. U najavama vesti informativnih emisija, preneta je i izjava premijerke, Ane Brnabić da je kompanija „Stelantis“ potvrdila da će poštovati sve zahteve Vlade kada su u pitanju zaštićene kategorije radnika „Fijata“.

Vest koja je dominirala rubrikom ekonomije bila je o najavljenom povećanju penzija i minimalne mesečne zarade za sledeću godinu (5,47%).

U rubrici svet je, kao i tokom proteklih nedelja, prva tema kriza u Ukrajini. U pravovremenom izveštavanju medija o ratnim dešavanjima na teritoriji Ukrajine, izdvojila se i vest da oružani sukobi sprečavaju izvoz žita što čini da hrana širom sveta postaje skuplja, preteći da pogorša nestašice, glad i političku nestabilnost u državama u razvoju. U najavama vesti je preneta i izjava nemačkog kancelara, Olafa Šolca, da se zapadnoevropske države, među kojima je i Nemačka, suočavaju sa smanjenjem količina isporučenog gasa zbog tehničkih problema.

Zvanična potvrda da će Nikola Jokić ponovo igrati za reprezentaciju Srbije, vest je koja je bila u fokusu sportske javnosti (3,13%). Kako je istaknuto u najavama vesti, direktor reprezentacije Dragan Tarlać, je otkrio da se Jokić stavio na raspolaganje reprezentaciji od prvog dana kada to NBA pravila dozvoljavaju.

U domenu kulture izdvojila se najava koncerta jednog od najpoznatijih tenora današnjice, Andree Bočelija uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, za 22. jul u Beogradu na vodi.

Rubriku region obeležila je vest o ubistvu jednog od visokopozicioniranih članova škaljarskog klana Milića Minje Šakovića u Budvi ( 0,78%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari