olaf sulc aleksandar vucicfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Tokom analiziranog perioda (6 – 12. jun 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike politika (24,64%), sledi hronika (20,85%), svet (16,59%), društvo (16,11%), sport (14,69%), ekonomija (5,69%), region (0,95%), i kultura (0,47%).

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (9%), poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca (6,16%) i samit „Otvoreni Balkan“ u Ohridu (5,69%).

U prethodnoj nedelji dominantna tema u rubrici politika je bila poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu, gde ga je dočekao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Poseta Šolca u informativnim emisijama zastupljenija od dojava o bombama 1

Kako je navedeno u najavama vesti, tema sastanka je bila usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU, odnosno pridruživanje sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Vučić je naveo da je predsednik Šolc „oštro“ tražio od Srbije da se pridruži sankcijama, ali i da je ponudio pomoć Nemačke u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi trebalo da nas povežu sa ostatkom regiona.

Druga tema iz domena politike koja se izdvojila je da je održan samit „Otvoreni Balkan“ u Ohridu. Predstavnici tri države inicijatorke ovog samita potpisali su sporazum o međusobnom priznavanju diploma i naučnih zvanja i tri memoranduma o saradnji u oblasti turizma, kulture, kao i memorandum koji se odnosi na saradnju poreskih uprava u suzbijanju utaje poreza, preneto je u informativnim emisijama.

Iz rubrike hronika izdvojila se vest o anonimnim dojavama o podmetanju bombi u školama u Srbiji (4,74%). Zbog ovih dojava u više od 300 škola bila je otkazana prepodnevna nastava. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je, nakon izvršenog pregleda, saopšteno da su dojave bile lažne.

U fokusu svetskih dešavanja i u toku protekle sedmice je bila kriza u Ukrajini. U informativnim emisijama je pravovremeno izveštavano o uništenim mostovima ka ukrajinskom gradu Severodonjecku na istočnoj liniji fronta, što je onemogućilo evakuaciju preostalih civila, ali je lokalni guverner saopštio da „izvestan“ pristup gradu i dalje postoji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, naglasio je da će bitka za Donbas biti zapamćena u vojnoj istoriji kao jedna od najnasilnijih u Evropi.

U rubrici društvo primarna vest je bila o ponudama za odlazak na rad u Stelantisovim fabrikama radnicima kompanije „Fijat automobili Srbija“. Kako je navedeno u najavama vesti, rad u inostranstvu je problem za Fijatove radnike pre svega zbog dužine radnog angažmana i odvajanja od porodica.

Rubriku sporta obeležila su izveštavanja o rezultatima košarkaške ABA lige, u finalu je odigran „večiti derbi“, a košarkaši Crvene zvezde odbranili su titulu prvaka (4,27%).

Kad su u pitanju ekonomska dešavanja, primarne teme su bile da je Narodna banka Srbije treći put povećala referentnu kamatnu stopu i da su cene energenata u porastu (po 1,90%).

Iz rubrike region beležimo vest da je, kako je navedeno u najavama vesti, crnogorski predsednik Milo Đukanović zatražio od Vlade Crne Gore više od pola miliona evra za pokrivanje dugova (0,47%).

Početak festivala 65. Junski programi Zmajevih dečjih igara obeležio je rubriku kulture (0,47%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari