Šta su bile vesti u Jugoslaviji 14. marta 1940. godine? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na naslovnim stranama listova Vreme i Pravda 14. marta 1940. godine našle su se vesti o uvođenju novih autobuskih linija na relaciji Beograd-Zemun i Kalemegdan-Novo groblje, kao i priča o važnosti Kaira kao kulturnog centra u Drugom svetskom ratu.

List Vreme, na današnji dan pre 80 godina objavio je vest o uvođenju novih autobusa na linijama Beograd-Zemun i Kalemegdan-Novo groblje što predstavlja znatan iskorak u unapređenju javnog saobraćaja u Beogradu.

Šta su bile vesti u Jugoslaviji 14. marta 1940. godine? 2Pred zgradom Pravnog fakulteta prepodne je pažnju privuklo sedam novih autobusa marke „Sauera“ i „Automontaža“ iz Ljubljane. Skupu je prisustvovao predsednik opštine Vojin Ćurčić koji je došao da razgleda autobuse pre probne vožnje.

Takođe, prisutni su bili i pomoćnik direktora tramvaja i osvetljenja inž. Aleksandar Dojčinović, pomoćnik tehničkog direktora inž. Milan Janjušević, arhitekta Đoka Lukić, a od većnika Milivoje Jevremović i Dragoslav Đorđević.

Narod se ubrzo okupio i sa zadovoljstvom komentarisao ovu novinu u poboljšanju saobraćaja.

Kada je predsednik Vojin Ćurčić dao odobrenje, čitava kolona novih autobusa obavila je probnu vožnju koju su ispratili ponosni i srećni pogledi građana. Testiranje autobusa izvršeno je na ravnom terenu, kao i na Kalemegdanskoj padini. Nova vozila javnog saobraćaja, na ispitivanju su se pokazala izuzetno dobro.

Za veoma kratko vreme u Beograd će stići još jedna serija autobusa i to ne samo iz Ljubljane, već iz Belgije i Francuske.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na stranama lista Pravda posvećenim kulturi, 14. marta 1940. našao se tekst o Egiptu kao raskrsnici britanskih imperatorskih puteva.

Šta su bile vesti u Jugoslaviji 14. marta 1940. godine? 3U sadašnjem ratu, ako bi se proširio na Sredozemlje, Egipat bi igrao značajnu ulogu jer se nalzi na raskrsnici koja spaja daleke delove britanske imperije. Zato je razumljivo zašto engleska posvećuje najviše pažnje ovom egipatskom savezniku, njegovom prosperitetu i razvoju.

Egipat, kao nosilac islamske kulture vrši neposredan uticaj na celokupan Bliski Istok.

Nesumnjivo, Egipat je među kulturnim islamskim zemljama na prvom mestu. U Kairu se nalaze dva prestižna univerziteta koji privlače ne samo muslimane, već i studente iz čitavog sveta.

Sa univerziteta u Kairu izlaze pravnici, lekari, inženjeri i sudije koji će širiti civilizaciju među muslimanskim svetom.

Kairo je ujedno i najveći grad Afrike, a mnogi ga nazivaju i pariz Afrike, po svojoj šarolikosti kolonija, kultura i političkih intriga.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke. 

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari