Šta sve zagađeni vazduh u Zrenjaninu sadrži i ko je u riziku 1Foto. privatna arhiva

Tokom letnjih meseci a naročito posle obilne kiše vazduh na području Zrenjanina je prihvatljiv, ali kada dođe zima i počne grejna sezona stvari se menjaju.

Ipak, grejanje nije jedini zagađivač, tu su isparenja, industrija, saobraćaj i prirodno okruženje, sa malo zelenila, zbog čega Zrenjanin spada u poslednju, treću kategoriju, prekomerno zagađenih gradova, prema klasifikaciji Agencije za zaštitu životne sredine.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ identifikovao je da su Zrenjanin i Elemir izloženi sumpor-dioksidu i čađi.

„Zrenjanin i Elemir su, recimo, 2021. godine bila dva od četiri najzagađenija naselja sumpor-dioksidom u Srbiji, a ova dva naselja našla su se u samom vrhu zagađenih naselja i kada je u pitanju čađ. Na sednicama Skupštine grada upozoravamo na prekomernu zagađenost vazduha i na štetnost zagađene vode, ali ništa nije urađeno, a kako vreme prolazi situacija je sve gora i kritičnija“, objašnjava Bojan Begović, ispred odborničke grupe LSV koja je zatražila da se što pre nešto preduzme u Zrenjnainu.

Ona posebno naglašava da su zabrinjavajući pokazatelji da u vazduhu ima prekomernih količina arsena.

Po zagađenju vazduha arsenom, Zrenjanin je među prvih šest mesta u zemlji.

Prekomerne koncentracija arsena u vazduhu izazivaju opasnost po zdravlje dece i odraslih, izazivaju bolesti pluća i srca, moždani udar, sterilitet, kao i brojne druge probleme.

„Zabrinjavajuće je da su najviše standardizovane stope incidencije od raka pluća i bronha, u odnosu na prosečnu stopu u Republici Srbiji, 2021. godine registrovane kod muškaraca u Srednjobanatskom i Severnobanatskom okrugu. Mora da se reaguje“, upozorava odbornica LSV.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari