Šta za građane znače klupe, kante za đubre, pločnici, šahtovi: Predavanje o uličnom mobilijaru u Zrenjaninu 1Foto: DAZ

Klupe, kante za đubre, ulična rasveta, prostor za oglase, pločnici, šahtovi, sve spada u ulični mobilijar koji bitno utiče svojim izgledom na identitet jednog grada.

Upravo o tome biće reči na predavanju koje u Zrenjaninu organizuje Društvo arhitekata, a predavač na ovu temu je Milica Kovač, arhitekta i potpredsednica Udruženja.

Naslov predavanja je „Vizuelni identitet grada – urbani mobilijar” i upravo urbani mobilijar kao urbana oprema, ali i kao vizuelni motiv grada će biti predstavljen na predavanju kroz razne primere iz daljeg, ali i neposrednog okruženja.

Šta za građane znače klupe, kante za đubre, pločnici, šahtovi: Predavanje o uličnom mobilijaru u Zrenjaninu 2
Foto: M.P./Danas

„Na predavanju će biti reči o tome šta je ono što čini da se u nekom otvorenom prostoru osećamo prijatno i opušteno ili naprotiv izaziva kod nas osećaj nelagode ili strahopoštovanja. Šta je ono što definiše ili upotpunjuje procese i daje karakter nekom prostoru i da li urbani mobilijar kao prateći element gradske strukture može da preoblikuje i unapredi neki prostor“, objašnjava Milica Kovač.

Kako naglašava, često se ovi elementi zanemaruju, odnosno definišu kao sekundarni sadržaji iako realno zaumaju značajno mesto u oblikovanju samog prostora.

„Iz mnogobrojnih primera možemo spoznati da je urbani mobilijar ono što otkriva dušu grada, odnosno njenih stanovnika, njihovih karaktera, navika, interesovanja i načina života. To je ono što definiše nivo kulturnog i mentalnog statusa ljudi koji čine taj grad“, navodi Kovačeva.

Predavanje će se održati u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin  četvrtak, 2. marta u 19 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari