Stadion u Novopazarskoj Banji pripada vakufu kojim gazduje IZ u Srbiji 1

Stadion, čija izgradnja je planirana u Novopazarskoj Banji, pripada vakufu, kojim gazduje Islamska zajednica (IZ) u Srbiji.

Zemljište se graniči sa prostorom na kojem se nalazi zgrada stare Novopazarske Banje, koja je, prošle godine, zvanično vraćena toj IZ.

Minule subote, na prostoru planiranom za izgradnju stadiona, predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić i lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i zamenik predsednika republičkog parlamenta Muamer Zukorlić, otkrili su ploču na kojoj piše da je to „Vakuf hadži Hurem“.

Time je obeležena dvadesetosmogodišnjica od osnivanja Mešihata IZ Sandžaka, na čijem je ćelu tada bio muftija Zukorlić.

Muftija Dudić je naglasio da je IZ iskoristila „sva dostupna sredstva“ radi zaštite vakufske imovine.

Poručio je da neće dozvoliti da „nijedan pedalj vakufske imovine bude ikada više otet IZ“.

– I nemoj više nikada da padne na pamet bilo kakvim žalbama, tužbama, pritiscima i da se nadaju, bolje je radi njih da ne tonu više u harame i u grehe, već čim čuju da IZ potrežuje nešto da se i oni uključe i daju doprinos. Ako bilo ko bude probao na drugačiji način nešto što je bilo vezano za vakuf neće sigurno uspeti u tome. Nema tih sredstava koja nežemo iskoristiti kako bismo zaštitili vakufsku imovinu – naglasio je muftija Dudić.

Lider SPP Zukorlić je istakao da „ona zajednica koja nema snagu da ima svoje vakufe, teško da može imati slobodu u veri i znanju, jer ne može se graditi sloboda vere i znanja na krhkim temeljima, odnosno bez temelja“.

Naglasio je da se nakon fizičke odbrane vakufa, prešlo na odbranu i razvoj vakufa znanjem i političkim uticajem.

Planskom dokumentacijom grada Novog Pazara u Novopazarskoj Banji predviđena je izgradnja sportsko turističkog kompleksa na 57 hektara.

Između ostalog, planirana je izgradnja fudbalskog stadiona četvrte kategorije po standardima UEFA, sa najmanje 8.000 mesta i svim pratećim sadržajima.

Kada je pre devet meseci, u ovom gradu, boravio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potvrdio je da će se u Novopazarskoj Banji graditi fudbalski stadion, čija je procenjena vrednost 19,2 miliona evra.

Iz gradske uprave, ovog puta, izostala je bilo kakva reakcija na nove poteze IZ u Srbiji.

Nova tabla označava imovinu IZ u Srbiji (Foto: IZ u Srbiji)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari