Stalna konferencija gradova održala prvi Evropski dan lokalne samouprave sa ciljem promocije EU 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Delegacijom EU u Srbiji, organizovala je danas Evropski dan lokalne samouprave u cilju promocije EU i njenih vrednosti prema lokalnoj samoupravi, ali i kao mogućnost za razmenu informacija o trenutnom stanju u procesu pristupanja.

Predsednik SKGO Antonio Ratković izjavio je da lokalne i regionalne vlasti imaju veoma važnu ulogu u oblikovanju evropske budućnosti, da su one nezaobilazan faktor, i da institucije EU sve više razumeju da politike i programi EU moraju odgovarati pravim potrebama građana lokalnih zajednica.

On je istakao da su EU integracije proces usvajanja i efikasne primene novih standarda od strane reformisane javne uprave.

„Stub ovih reformi predstavlja efikasna, profesionalna, obrazovana lokalna uprava. SKGO pruža podršku razvoju i unapređenju znanja i kapaciteta lokalne samouprave da sprovedu propise i evropske standarde na lokalnom nivou“, rekao je Ratković.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da su evrointegracije i pristupni proces Srbije EU ključni za društvo u celini, koje uključuje sve nivoe vlasti i sve relevantne aktere.

Ona je kazala da je za lokalne samouprave posebno važan „klaster 1“ koji se odnosi na reformu javne uprave i „klaster 5“ koji se tiče resursa kohezione politike i poljoprivrede.

„Radimo na programiranju evropske pomoći za period 2021 – 2027. godine i jako je značajno da lokalne samouprave budu uključene u ovaj proces, posebno u oblasti zaštite životne sredine, što je u skladu sa politikama EU“, rekla je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je istakao načelo supsidijarnosti, kao jedno od osnovnih načela EU, po kome Evropa neće intervenisati tamo gde za tim nema potrebe, odnosno, u slučaju kada lokalni i regionalni nivo donese delotvorne mere i odluke.

„Mi pomažemo lokalnom i regionalnom nivou kroz različite mehanizme, posebno preko Komiteta regiona. U narednom periodu za lokalne samouprave je izuzetno značajno sprovođenje ‘Zelene agende’, uz važnu ulogu SKGO u procesu evrointegracija – koja će biti sve važnija“, izjavio je Fabrici.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović naglasila je da su solidarnost i saradnja neophodni na svim nivoima, posebno sada kada se suočavamo sa posledicama svetske pandemije.

„Reforma javne uprave je jedan od osnovnih stubova reformi u celini, jer bez neophodnih administrativnih kapaciteta nećemo moći da ih uspešno sprovedemo. Obezbedili smo sprovođenje Strategije RJU, ali i digitalizaciju i pojednostavljivanje administrativnih postupaka, čime olakšavamo živote našim građanima“, rekla je Obradović.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Seničić istakao je da je Program za reformu sistema lokalne samouprave, kao deo Reforme javne uprave, prošao opštu javnu raspravu i da se očekuje njegovo usvajanje na Vladi.

„Program podrazumeva novu viziju efikasnih lokalnih samouprava kroz jačanje njihovog položaja, unapređenje njihovog finansiranja i podizanje kvaliteta i dostupnosti njihovih usluga građanima i privredi“, kazao je Staničić.

Tokom skupa potpisan je protokol o saradnji između SKGO i Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, kao i sporazum o saradnji SKGO i Nacionalnog konventa o EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.