Stalna radna grupa za bezbednost novinara apeluje da se novinarima obezbedi nesmetan rad na protestu 1Foto: Pixabay/Engin Akyurt

Stalna radna grupa za bezbednost novinara (SRG) apelovala je na organizatore i učesnike današnjeg protesta da omoguće novinarima i medijskim radnicima nesmetan i siguran rad.

U saopštenju su naveli da su novinari i medijski radnici da su dužni da poštuju policijska uputstva ukoliko dođe do vanrednih događaja.

„Uniformisani policajci i oni koji o bezbednosti učesnika skupa vode računa bez vidljivih oznaka, u civilnoj garderobi, zaduženi su da novinarima i medijskim radnicima omoguće bezbedan rad, pruže potrebne informacije i sarađuju kako bi kretanje novinara i njihovih ekipa bilo nesmetano“, stoji u saopštenju.

Radna grupa je podsetila da novinari i medijski radnici kojima je prilikom obavljanja posla pretnjama ugrožena sigurnost, uživaju isti stepen zaštite kao najviši državni zvaničnici poput sudija, tužioca i policajaca.

„Ukoliko se dogodi situacija u kojoj je novinaru ili medijskom radniku, dok je ispunjavao profesionalne zadatke, bila ugrožena bezbednost potrebno je da to prijavi policiji i/ili novinarskim udruženjima kako bi se postupilo u skladu sa mehanizmom prijavljivanja i gonjenja počinilaca ustanovljenim u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara“, stoji u saopštenju.

Stalnu radnu grupu čine predstavnici Vrhovnog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija dok Misija OEBS-a u Srbiji učestvuje u radu Grupe u svojstvu posmatrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari