Stanari Geneksa pisali Brnabić, traže hitno sazivanje sednice Vlade 1Foto: FoNet

Stanari stambenog dela kule Geneks obratili su se danas premijerki Ani Brnabić i zatražili hitno sazivanje sednice Vlade radi smene stečajnog upravnika Budimira Mrdovića i direktora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) Dragiše Petrovića, saopštio je upravnik stambene zajednice kule Geneks Božidar Stavrić.

Stavrić je u saopštenju naveo da stanari zgrade čiji je poslovni deo pripadao čuvenom jugoslovenskom preduzeću Generalexport (Geneks) traže i obustavu prodaje Geneks kule u delu koji se tiče galerije na privatnom krovu stambene zajednice, a na koju, kako tvrde, pokušava da se uknjiži sin stečajnog upravnika Budimira Mrdovića, Luka Mrdović.

Zahtevaju i obustavu prodaje pasarela koje su povezane sa privatnom stambenom zgradom kao i obustavu prodaje garaža koje se nalaze ispod privatne stambene zgrade.

Stečajnog upravnika Geneksa optužili su da je u tu kompaniju, koju mu je poverila ALSU, između ostalih zaposlio oba sina i brata.

„Tražimo i donošenje Uredbe kojom se zabranjuje zapošljavanje bliskih srodnika stečajnih upravnika ili poverenika u firmama koje oni vode, njihovi roditelji ili bliski srodnici ili povezana lica vode“, naveo je Stavrić u pisanoj izjavi povodom obraćanja premijerki, i dodao da očekuju reakciju i Ministarstva privrede.

Prema njegovim rečima, stanari stambenog dela kule Geneks zalažu se za prijem stručnog tima koji bi, uz angažovanje Beogradskog i drugih univerziteta u Srbiji, bio angažovan na uređenju tog stambeno – poslovnog centra, a koji je odlukom Vlade Srbije proglašen za spomenik kulture.

„Ako je svaki od 1.749 stečajnih upravnika zaposlio samo troje bliskih ili povezanih lica, to znači da postoji 5.247 radnih mesta koja bi mogli da dobiju najbolji studenti ili mladi naučnici“, zaključio je Stavrić i pozvao na podršku inicijativi da se ta radna mesta daju „najboljima umesto nestručnoj i nezainteresovanoj rodbini i prijateljima“ stečajnih upravnika.

Javno nadmetanje za Geneks kulu danas je proglašeno neuspelim, pošto do isteka roka niko nije uplatio depozit niti predao bankarsku garanciju, ali su predstavnici stanara predali krivičnu prijavu Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika zbog, kako su naveli, pokušaja prodaje tuđe imovine.

Početna cena za poslovni deo kule Geneks bila je 2,09 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari