Stanari Kireške ulice u Subotici: Živimo u pesku, a svi se odriču odgovornosti 1Kireška ulica u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Stanari Kireške ulice u Subotici već nekoliko godina unazad pozivaju nadležne da reše problem asfaltiranja i proširivanja ove ulice, u kojoj nastaju problemi u saobraćaju i kretanju već nakon manjih količina padavina, dok rupe na asfaltu uništavaju točkove na vozilima.

Problemi sa kojima se suočavaju građani posebno su vidljivi u drugom delu Kireške ulice, kod novih zgrada i kuća u nizu, kaže Silvia Fazekaš za Danas i dodaje da je ovaj prostor već dugo čeka na asfaltiranje, a da se problem ne rešava.

„Kada sam se doselila tu, ove zgrade su još bile u izgradnji, i tada je bilo reči o tome, kada se završe zgrade, tada će nam asfaltirati ulicu. Međutim, zgrade su se završile, pa smo pitali „kada ćete asfaltirati“, a odgovor je bio, „pa, znate, za to je investitor zadužen“, a kada se njima obratimo, onda su izvođači radova, pa su na kraju prebacili na mesnu zajednicu i tu se više ne zna ko je odgovoran za asfaltiranje“, navodi Fazekaš.

Prema njenim rečima, uvek kada se naiđe na taj uski deo u ulici, tada prolazi i veći broj vozila što otežava kretanje.

„To je katastrofa. Preusko je i rupe koje izvaljuju točkove. I tako, mi živimo ovde u pesku, a svi se odriču odgovornosti“, napominje Fazekaš.

Stanari Kireške ulice u Subotici: Živimo u pesku, a svi se odriču odgovornosti 2
Kireška ulica u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Ona podseća da su u glavnom delu Kireške ulice najveći problem rupe, a posebno kada pada kiša.

„Ti ne vidiš rupu od pola metra, i upadneš u nju. Nama se to desilo i sa točkom i odvalili smo donji spojler od auta zato što ne vidiš šta te čeka ispod bare“, navodi Fazekaš.

Milojević: Gotovo nijedna ulica nema ivičnjake

Osim stanara ove ulice, na ovaj problem je krajem prošle godine ukazivao i predsednik odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS) Miroslav Milojević, koji je, takođe, zatražio od gradske vlasti da konačno reše problem proširivanja ove ulice.

„Nedovoljno je da se reši samo problem oko proširivanja ulice, i ivičnjaci su problem, i to ne samo Kireške ulice, nego gotovo svih ulica u Subotici“, smatra Milojević.

On je tada ocenio da je puno javašluka prilikom asfaltiranja i popravki subotičkih ulica.

„Gotovo nijedna ulica nema ivičnjake, iako oni štite da se asfalt ne kruni i da se pored asfalta ne stvaraju krateri koji su životno opasni za vozače koji voze na tim delovima puta. Kada vozite Suboticom, vidite kakvi su ivičnjaci. Ne daj bože da skliznete sa puta, vama će se odvaliti točak ili ćete se prevrnuti ili izazvati saobraćajnu nesreću“, upozorava Milojević.

Neprimereno je da Subotica ima ovakve ulice, kaže on, i dodaje da je konačno potrebno da se krene sa sređivanjem, da bi za pet do 10 godina imali uređene ulice.

„Ovo je krpljenje i ne vodi na ovaj način ničemu. Čim dođu zimski meseci i malo hladnije vreme, stvara se led na rupama i to krpljenje ispada napolje i sve to samo dodatno otežava saobraćaj“, kazao je Milojević.

Podseća da je još jedan od predloga PGS-a bila i izrada elaborata lakog šinskog prevoza (tramvaja) koji bi bio značajan za budućnost ovoga grada jer bi se time autobusi i vozila izmestila iz centra.

„Ljudi da ostavljaju vozila i podzemnim ili nadzemnim garažama na pet minuta od centra grada i da peške ulaze u grad. Izuzetak su naravno invalidi i druga lica. Pogledajmo Segedin i Osijek, kako taj šinski prevoz funkcioniše“, smatra Milojević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari