Stanje javne bezbednosti u Boru - povoljno 1Foto: N. K.

Stanje javne bezbednosti na području koje pokriva Policijska uprava u Boru, uzimajući u obzir osnovne pokazatelje, može se oceniti povoljno tokom novembra meseca ove godine, saopštavaju iz Policijske uprave u Boru.

Kako ističu, u novembru ove godine na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Boru, registrovano je ukupno 119 krivičnih dela, što predstavlja povećanje ukupnog broja krivičnih dela za 6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine (112).

“Iz oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je 106, privrednog kriminaliteta 11 i ekološkog kriminaliteta dva krivična dela. Evidentirano je sedam krivičnih dela Teška krađa iz čl. 204 KZ RS što predstavlja smanjenje za 46 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine (13)”, kažu iz PU Bor.

Prema njihovim rečima, od ukupnog broja krivičnih dela, 68 izvršena su od strane poznatog izvršioca, 40 od strane nepoznatih izvršioca, a u 11 slučaja izvršioci krivičnih dela uhvaćeni su na delu.

“Operativnim radom policijskih službenika rasvetljeno je 24 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, odnosno 60 odsto. Najveći broj izvršenih krivičnih dela je iz oblasti imovinskih delikata”, kažu oni.

Dodaju da je u toku meseca novembra registrovano jedno krivično delo Ubistvo iz člana 113 KZ RS.

“30. novembra policijski službenici Policijske stanice Negotin, uhapsili su D. T. (1960) iz okoline ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo. On se sumnjiči da je nakon verbalne rasprave, zasad neutvrđenim predmetom, više puta udario muškarca (46) po glavi i usmrtio ga. Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Negotinu, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega je uz krivičnu prijavu, priveden tužiocu”, objašnjavaju iz PU Bor.

Nije registrovano  ni jedno krivično delo Teško ubistvo iz člana 114 KZ RS.

Kako oni kažu, u toku meseca od strane policijskih službenika Policijske uprave u Boru, podneto je pet krivičnih prijava za krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 KZ RS.

“Tom prilikom pronađeno je i oduzeto 12 pušaka, devet pištolja, 10 revolvera, jedan gasni pištolj, 846 komada municije i 961 gram baruta”, navode iz PU Bor.

Takođe, oni kažu da su od strane policijskih službenika preduzete sve mere na otkrivanju i zapleni narkotika.

“Realizovano je devet zaplena opojnih droga. Tom prilikom, zaplenjeno je 15.169,86 grama opojne droge marihuana i 0,14 grama kokaina”, objašnjavaju oni.

Ističu, da je registrovano 25 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira (sedište Policijske uprave – pet, Policijska stanica Negotin – 10, Policijska stanica Kladovo – jedan, Policijska stanica Majdanpek – devet).

“Nije bilo narušavanja javnog reda u većem obimu, kao ni zabrana javnih okupljanja. Broj prekršaja protiv javnog reda i mira u novembru mesecu je manji u odnosu na isti mesec prethodne godine za 24 odsto (33). U toku novembra meseca 2023. godine, održana su 93 javna okupljanja, na kojima je bilo prisutno 6.331 lice. Nije bilo neprijavljenih, zabranjenih i prekinutih skupova”, ističu.

PU Bor navodi da se u toku novembra 2023. godine dogodilo 30 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 16 sa materijalnom štetom i 14 sa nastradalim licima, dok poginulih lica nije bilo. Aktivnostima policijskih službenika otkriveno je i sankcionisano 1.403 prekršaja.

“Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina uslovima puta, kao i vožnja pod uticajem alkohola. Zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, zadržano je šest lica, a  po drugim osnovama sedam lica”, objašnjavaju oni.

Takođe, kažu da je tokom meseca novembra realizovano 134 naredbi nadležnih sudova i drugih državnih organa, 23 poternica i 10 potraga za licima. Izvršeno je 4.334 provera identiteta lica, pruženo 18 policijskih pomoći državnim organima i organizacijama, a uhapšeno je 19 lica.

U toku novembra 2023. godine, uručeno je: 1.090 biometrijskih ličnih karata, 517 putnih isprava, 558 vozačkih dozvola i 1.016 saobraćajnih dozvola, kao i 273 uverenja o (ne)osuđivanosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari