Stanje životne sredine u Srbiji za 99 odsto ispitanika "žalosno", "očajno" 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Oko 99 odsto ispitanika u Srbiji upotrebilo je reči „žalosno“, „očajno“, „poražavajuće“, „jezivo“ i „zabrinjavajuće“ da opiše stanje životne sredine u zemlji, pokazala je anketa „Otvori zelena vrata – koja je tvoja ključna reč“.

Organizacije Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, koje su sprovele anketu finansiranu od EU, najavile su da će rezultate predstaviti radnoj grupi za izradu nacionalne strategije za zaštitu životne sredine.

Programski menadžer za civilno društvo i ljudska prava delegacije EU u Srbiji Ekmel Čirzmečioglu tom prilikom je rekao da EU pokušava da kroz svoje programe poveća kapacitete organizacija civilnog društva, finansirajući organizacije i formalne grupe i uspostavi bolje poverenje izmedju civilnog društva i državnih autoriteta.

„U svakom demokratskom društvu krucijalno je da je moguće da čujemo šta misle gradjani. Gradjansko društvo igra ključnu ulogu u ovome, ono dozvoljava gradjanima da istupe i izveste o svojim brigama i prioritetima i obezbedjuje da mehanizam za donošenje odluka ove brige uzmu u obzir na državnom i lokalnom nivou“, rekao je on.

Anketa je sprovedena u okviru dvogodišnjeg projekta „Volvoks snažnije učešće civilnog društva u izradi i praćenju politika zaštite životne sredine“ na uzorku od 600 ispitanika na društvenim mrežama od sredine marta do sredine aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari