Danas doći do stana nije lako, i mnogi mladi bračni parovi prinuđeni su da žive u zajednici, kao podstanari ili budu zarobljeni višegodišnjim kreditom. Smatrajući da mladim ljudima treba pomoći u opštini Bor su ustanovili praksu dodele stanova mladim bračnim parovima, zahvaljujući kojoj su nedavno četiri takva para dobila ključeve novih kuća.

U nove kuće u naselju Bor 2 useliće se Milija Nikolić i Marija Vasić Nikolić, Adam i Andrijana Stojković, Dejan i Ana Zlatković i Milan Slavković i Anđelika Kržanović Slavković. Oni su na konkursu raspisanom polovinom jula ostvarili najveći broj bodova. Budući da je ovo bio jedan od važnijih događaja u životu, sama dodela ključeva upriličena je na svečan način.

– Ovo je odlična akcija koju opština Bor sprovodi već nekoliko godina unazad. Nama, mladim bračnim parovima ovo je, osim zapošljavanja, jedan od glavnih ciljeva kojima težimo. Na ovaj način smo rešili stambeno pitanje i zahvaljujemo se opštini Bor. Ovo može da bude dobar primer i drugim opštinama, da vide na koji način mogu da pomognu mladim ljudima da prošire svoje porodice, zahvalila je u ime mladih bračnih parova Marija Vasić Nikolić.

– Rešenje stambenog pitanja će nam mnogo značiti u daljem zajedničkom životu i proširenju porodice. Zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi na konkretnom potezu koji su učinili kako bi doprineli povećanju nataliteta u našem gradu, izjavio je novinarima Milan Slavković.

Uručujući ključeve novih kuća, predsednik opštine Bor, Živorad Petrović, naveo je da se radi o novom početku za mlade bračne parove i da će lokalna samouprava i dalje nastaviti sa ovom praksom, jer želi da mlade ljude zadrži u Boru.

– Cilj akcije obezbeđivanja stanova za mlade bračne parove jeste, pre svega, pomoć u najtežem periodu života, odnosno onda kada imaju najmanje. Interes opštine jeste da na ovaj način zadrži stručne kadrove, stvori uslove za povećanje porodice i samim tim za povećanje broja stanovnika opštine. S druge strane, zadovoljni i stručni mladi kadrovi doprinose sveukupnom razvoju opštine, rekao je za Danas prvi čovek borske opštine Živorad Petrović.

Nikolići, Stojkovići, Zlatkovići i Slavkovići useliće se u dvospratne kuće sa 60 kvadrata korisnog stambenog prostora i placem od četiri ara, nalaze se na opštinskom zemljištu, gde će i u narednom periodu biti izgrađene nove stambene jedinice u skladu sa prilivom sredstava u stambeni fond. Minule tri godine putem konkursa dodeljeno su tri stana mladim bračnim parovima putem javnih konkursa i ova će akcija biti nastavljena, saznajemo od Živorada Petrovića, uz nastojanje da svake godine bude obezbeđeno više.

– Opština Bor je i u prethodnom periodu bila poznata po tome da su ovde dolazili i ostajali mladi stručni kadrovi iz cele zemlje. Ukoliko privreda opštine Bor i druge prateće delatnosti izađu iz recesije i dostignu planirani nivo razvoja, sigurno je da će mladi, stručni kadrovi iz drugih sredina moći da računaju na radna mesta u našoj opštini, a samim tim i na pomoć u rešavanju njihovih egzistencijalnih potreba. Do tada, ova se akcija odnosi samo na mlade bračne parove koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Bor, navodi Petrović.

Da brine o mladima koji predstavljaju budućnost, opština Bor pokazala je i nagrađujući najbolje osnovce i srednjoškolce i đake koji su na međunarodnim i republičkim takmičenjima osvojili priznanja. Rezultat respektabilan: 78 učenika su nosioci Vukove diplome, na međunarodnim takmičenjima osvojena je jedna nagrada, a među tri najbolja u Srbiji na republičkim takmičenjima iz matematike, hemije, fizike, engleskog jezika, ekologije, psihologije, saobraćaja, istorije, sporta, muzičkih škola bilo je 38 đaka borskih škola. Novčane nagrade dobili su i njihovi mentori-profesori.

Potvrda da se trud isplati

– Nagrađivanjem najboljih učenika i profesora Opština Bor želi da još jednom potvrdi da se svaki trud i rad isplati. U narednim godinama, u skladu sa mogućnostima, opština će nastojati da najbolje učenike nagradi, pored laptop računara i novčanih nagrada i besplatnim odlaskom na letovanje, objašnjava predsednik Opštine Bor Živorad Petrović. Prilikom nedavnog obeležavanja Dana opštine, prvi čovek borske opštine uručio je 12 laptop računara učenicima generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari