Stanovnik Pakovraća blokirao radove na izgradnji autoputa, traži isplatu naknade za oduzetu imovinu 1Foto: Katarina Pantelić

Stanovnik sela Pakovraće kod Čačka Milojko Ćosić blokirao je danas radove na izgradnji tunela „Laz“, koji se gradi u okviru deonice autoputa Preljina-Požega, jer mu nije isplaćena naknada za kuću koja se nalazila ispred tunela a bez koje je ostao u postupku eksproprijacije.

Ćosić je rekao agenciji Beta da je na mestu radova postavio traktor sa prikolicom i putnički automobil pošto nadežni nisu ispunili obećanje da će mu naknada biti isplaćena do kraja decembra.

„Blokadu sam prijavio policiji i Gradskoj upravi Čačka. Neću odustati iako sam goloruk i sam“, rekao je Ćosić i najavio da će blokirati radove dok mu ne bude isplaćena naknada za kuću.

Ocenio je da je glavni razlog što samo njemu od stanovnika Pakovraća nije isplaćena naknada za oduzetu imovinu to što je bio organizator tromesečnih blokada izgradnje autoputa kroz to mesto.

„Uzeli su me na zub i misle da mogu da rade šta god hoće, ali ja se ne dam“, rekao je Ćosić.

Proces eksproprijacije kuća i zemlje u Pakovraću počeo je pre četiri godine, kada su i počeli radovi na izgradnji deonoce autoputa Preljina-Požega.

Vrednost Ćosićeve kuće procenjena je pre dve i po godine, ali se on žalio na ponuđenu cenu jer su mu za kuću od 170 kvadrata i pomoćne prostorije od 250 kvadrata ponudili 380 evra po kvadratu.

Pre pola godine Osnovni sud u Čačku je presudio da Ćosiću kuća bude isplaćena po većoj ceni, ali on taj novac još uvek nije dobio.

„U februaru će biti četiri godine golgote života u nenormalnim uslovima. Tri godine nemamo vodu, živimo u blatu, prašini, i sada je došlo vreme da ne mogu da priđem svojoj rođenoj kući ni sa jedne strane, ni kolima, ni peške“, rekao je Ćosić.

Pored kuće i pomoćnih prostorija, u procesu eksproprijacije Ćosiću i njegovoj porodici je oduzeto i 2,8 hektara zemlje.

„Iselio sam porodicu u Arilje kod rodbine pre dve i po godine, jer je ovde nemoguće živeti. Počeo sam da zidam kuću na drugoj lokaciji, ali sam stao jer nemam novca. Ovo je borba za goli život“, rekao je Ćosić.

Meštani Pakovraća su od jula do kraja septembra prošle godine blokirali izgradnju deonice autoputa od Čačka do Požege jer im za oduzetu zemlju i kuće nije bio isplaćen nijedan dinar.

Početkom oktobra oni su postigli dogovor sa Javnim preduzećem „Putevi Srbije“ i dobili novac za oduzetu imovinu koji za državu nije sporan, dok će sud dati konačnu odluku o ceni oduzete imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari