Stara solana u Zrenjaninu samo što ne padne 1Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

Zrenjaninci danas po so odlaze u prodavnicu, ne razmišljajuću da je u ne tako davnoj prošlosti dopremanje soli u njihov grad bilo posebna delatnost, strogo organizovana i u nadležnosti državne vlasti.

U nekadašnjem Bečkereku je početkom 19. veka delovalo povereništvo za so, a na taj period danas podeća zdanje stare Solane u ulici Žarka Zrenjanina broj 58.

Zgrada solane sada je prava ruina, odbrojava poslednje dane. Ni to što je pod zaštitom države ne pomaže joj da dođe do obnove.

Zgrada je, zvuči neverovatno, pod zaštitom države kao istorijski vredan objekat od 1968. godine godine a kada je tako, postavlja se pitanje šta bi bilo da je nisu kojim slučajem zaštitili.

Ovaj objekat svedoči o prošlosti grada kakvu malo poznajemo, jer nekadašnji Bečkerek nalazio se, preko kanala Begej, na trasi transporta soli a trgovina ovim proizvodom imala je veliki značaj.

Istoričar umetnosti Dejan Vorgić na svom blogu Banateka zapisao je da se so transportovala iz udaljenih oblasti Vlaške i Erdelja prema Dunavu.

„Trgovina soli je još od srednjeg veka bila pod državnim monopolom i nije mogao svako da se bavi njome. Zato su postojali posebni poverenici austrougarske države postavljeni carsko-kraljevskim dekretom koji su brinuli o transportu i trgovini“, zapisao je Vorgić.

U istorijskim spisima, koji spominju staru solanu, ona se najčešće opisuje kao kancelarija za so.

„U svom opisu Bečkereka, Elek Finješ 1839. godine solanu naziva kraljevskom kancelarijom za so. Ona to uistinu i jeste bila. Kancelarija za nadgledanje trgovine soli i prikupljanje poreskih prihoda, koja nije bila podređena lokalnoj ili županijskoj vlasti. Verovatno je to jedan od razloga zbog čega se nije našla bliže centru grada. U građevini jeste lagerovana određena količina soli i to samo za potrebe grada i okoline, a ne i za dalju trgovinu. Tokom druge polovine 19. veka dolazi do raspada državnog monopola. Prema Feliksu Milekeru Služba za so je ukinuta 1849. godine“, zapisao je Dejan Vorgić.

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, stara Solana sazidana je u periodu između 1808-1817. godine u stilu klasiiczma.

“To je javni objekat sa istorijskim značajem i u jako je lošem stanju, statički toliko ugrožen da je koriščenje opasno po život. Zgrada je podignuta početkom 19. veka i najstarija je građevina koja se nalazi van gradskog jezgra. Objekat je, prema dostupnim podacima, podigla gradska uprava Veliki Bečkerek”, objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Hoće li biti rekonstruisana, dokle će oko nje stajati žica, kakva je sudbina čeka ukoliko se potpuno uruši, samo su otvorena pitanja za zgradu koja ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari