Obijena vrata, fekalije, špricevi i đubre: Šta se danas može zateći na staroj Železničkoj stanici Beograd? (FOTO) 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Mobilijar zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu oštećen je, javio je danas reporter FoNeta.

Vrata koja su služila za ulazak u šalter su obijena, a na licu mesta reporter je zatekao osobe koje koriste narkotike.

Tu su vidljive fekalije, počupani kablovi, razno đubre, špricevi, upaljači, kašičice, celofan koji je progoreo, a na zidu su uočljivi tragovi paljevine.

Obijena su i vrata koja su bila namenjena nekadašnjem ugostiteljskom objektu u sklopu železničke stanice.

U unutrašnjosti stanice vidljivo je sve veće oštećenje zidova koji su išarani raznim grafitima, na podu su fekalije i razno đubre, a prostor ispred nje je totalno zarastao u korov.

Pre više od pola godine agenicja FoNet je izveštavala o tom problemu, ali situacija se od tada nije promenila, a nadležne službe se za sada tim povodom nisu oglašavale.

Zgrada železničke stanice građena je između 1882. i 1885. godine po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića i spada u spomenik kulture od velikog značaja, pa se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Zakonom su propisane novčane i zatvorske kazne za uništenje i oštećenje kukturnih dobra, pa je tako prilikom nedavnog oštećenja spomenika knezu Mihailu na Trgu republike, koji ima status spomenika kulture od velikog značaja, gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari