Sve je spremno za početak letnje turističke sezone na Zlatiboru, a pored cena, koje su iste kao prošle sezone, njeno glavno obeležje biće aktivan odmor.


– Očekujemo da će letnja sezona biti uspešna i da će dnevno na Zlatiboru boraviti od 15.000 do 20.000 gostiju, koliko ih je bilo tokom prošlogodišnje sezone, ocenio je Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, dodavši da se na toj planini trenutno odmara oko 7.000 gostiju.

On je istakao da je uređeno više od 50 kilometara pešačkih i biciklističkih staza do Semegnjeva i Mokre gore, ali isto toliko planinarskih staza do Čigote, Tornika i drugih vrhova Zlatibora.

– Ski-centar Tornik biće prvi ski-centar u Srbiji koji će raditi i tokom leta i od 22. juna ponudiće atraktivne sadržaje, prvenstveno biciklistima, koji će se šestosednom žičarom prevoziti do Tornika, a potom će se biciklima spuštati obeleženim stazama u dužini od 20 kilometara, najavio je Đurović, podsetivši i na mogućnost rekreacije na otvorenim i zatvorenim bazenima i uređenim kupalištima u prirodi, a kvalitet vode u njima kontrolisaće Zavod za javno zdravlje iz Užica.

Osim toga, u okviru manifestacije Zlatiborsko leto, biće organizovan niz zabavnih, kulturnih i drugih sadržaja i za odrasle i za decu, a tradicionalni Sabor trubača zapadne Srbije najavljen je za 22. jul na Tić polju. Gostima se nude organizovane posete Stopića pećini, Muzeju Staro selo u Sirogojnu, izleti do vodopada u Gostilju sa uređenim pešačkim stazama, piknik mestima i vidikovcima, kao i panoramska vožnja žičarom do vrha Tornik i druge atrakcije.

– Cene su iste kao prošle godine. Polupansion u hotelu je od 2.200 dinara, apartman se može unajmiti već od 2.000, a ležaj u privatnom sobama od 600 do 800 dinara, što je veoma povoljno. Skuplji smeštaj je u hotelima više kategorije, koji nude i raznovrsnije sadržaje – velnes, spa i fitnes, ali Zlatibor je prilagođen svim kategorijama turista, poručio je Đurović, istakavši da je u porastu broj gostiju koji koriste privatni smeštaj, iako hoteli nude luksuznije usluge, različite pogodnosti i popuste.

Zabava i rekreacija

Vožnja žičarom do vrha Tornik košta 300, a tjubing stazom 150 dinara. Iznajmljivanje bicikla je 300 dinara za jedan čas, odnosno 800 dinara za ceo dan. Vožnja vozićem do Zlatiborskih jezera za decu košta 200, a za odrasle duplo više. Na kupalištima u Semegnjevu i Jokinom vrelu ulaz je besplatan, dok u Mušvetama košta 100, a na Boškovoj vodi 150 dinara. Ulaz na bazen u „Olimpu“ za decu je 150, a za odrasle 300 dinara.

Kamp sledeće sezone

– Prva faza izgradnje turističkog kampa u blizini Tić polja biće završena do kraja ove godine, ali kako će to biti kamp visoke kategorije, potrebni su i vreme i novac da se kompletno završi tako da će on biti u funkciji početkom naredne sezone, najavio je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari