Stefanović: UST će detaljno analizirati sve odredbe radnih verzija pravosudnih zakona 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Predsednik Udruženje sudija i tužilaca (UST) i Viši javni tuzilac Nenad Stefanović rekao je danas da će UST detaljno analizirati sve odredbe radnih verzija seta pravosudnih zakona koji se donose u skladu sa ustavnim amandmanima, ali da je prvi utisak da njihovi nacrti imaju određene nedostatke, suštinske i nomotehničke.

„Dobro je što je javna rasprava o novim zakonima otvorena pre stavova Venecijanske komisije i očekujem da će biti konstruktivna i da će inicijalne verzije zakonskih tekstova pretrpeti adekvatne izmene i da će biti u saglasnosti sa Ustavom Srbije“, istakao je Stefanović.

Kako kaže, sporne su odredbe radne verzije Zakona o javnom tuzilaštvu koje se tiču upućivanja javnih tužilaca, jer su u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

„Ovaj zakon upravo predviđa upućivanje tužilaca iz nižeg u više tuzilaštvo, odnosno u posebna odeljenja za borbu protiv korupcije u cilju njegove efikasne primene“, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u prelaznim i završnim odredbama se pravi razlika, čak i diskriminacija, između mandata javnih tužilaca izabranih pre stupanja na snagu Ustavnog zakona 30.novembra 2021. i nakon tog datuma, umesto da se vezuje za stupanje na pravnu snagu Zakona o javnom tužilaštvu koji uređuje trajanje mandata.

„Ostaje nejasno zašto se uopšte ovo pitanje vezuje za Ustavni zakon, kada on uopšte ne reguliše trajanje mandata, kao ni usvojeni ustavni amandmani“, poručio je Stefanović.

Kao dobro rešenje, on vidi to što će se šefovi javnih tuzilaštava ubuduće birati u Visokom savetu tuzilaca, a ne više u Parlamentu.

Stefanović napominje da će UST, nakon detaljne analize, radnoj grupi Ministarstva pravde dostaviti svoje sugestije, primedbe i komentare na zakonski tekst i da posebno pozdravlja napor Ministarstva pravde da se kroz predstojeću javnu raspravu čuju stavovi i drugih strukovnih udruženja, a ne samo onih u radnoj grupi, koja čine manjinu.

„Podsećam da je od ukupno pet pravosudnih strukovnih udruženja, učešće u radnoj grupi imalo Udruženje javnih tuzilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Društvo sudija Srbije, dok su izostali Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Forum sudija i Udruženje sudija za prekršaje“, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.