Stepinac, šraf na neispisanom belom listu

ISTORIOGRAFIJA

Ostavite komentar


  1. Sve do proleća 1918. Stepinac će ratovati u srpskoj uniformi, za srpskog kralja, za ujedinjenje Južnih Slovena, i u toj uniformi će prvi put videti Beograd.
    No drugi razlog za međusobno poštovanje Stepinca i Aleksandra Karađorđevića, tog ranog jula u Beogradu 1934, bila je shvatanje da je pošast komunizma najveći problem čovečanstva. „Jedino je Katolička crkva dorasla komunizmu i kadra je uhvatiti se s njim u koštac“, zapisaće biskup svoje reči upućene kralju tog dana.
    „To je i moje uverenje, Preuzvišeni“, odgovorio mu je kralj, „da je jedino katolička crkva kadra držati frontu protiv komunizma i meni je veoma drago da ste ovako otvoreni i iskreni…“

    1. Verujem u zaključak velečasnog Alojzija i NJKV Aleksandra. Crkva je to dokazala. Čitava dva milenijuma se uspešno boriti protiv svakog napretka, spaljivati žive ljude, vršiti genocid, nasino pokrštavati … šta su tu neki tamo komunisti. Valjda je zbog efikasnosti Vatikana i evropskih monarhija, danas Staljin ponovo najpopularniji Rus sa 70% podrške kod građana RF. Uzgred, ne bi bilo loše da nešto pročitate u životu pre nego se ovako nalupetate. Stepinac nije bio na Solunskom frontu, nego je u sastavu katoličke misije bio u Solunu posle završetka ww1. Njemu se, zbog snage njegove organizacije (KC) obraćao za pomoć i Draža, dva puta, 1945. godine, ali nije pomoglo ni jednom ni drugom. A što se tiče knjige naša dva velikana istoriografije, sve je to opisano i napisano u presudi na 16 godina robije iz 1946. godine.

      1. Milkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
        Impresioniran Vašim nastupom dodaću da je Stepinac i odlikovan Medaljom, od strane Karađorđa, no pošto ste iz prikazanog, na veoma niskom nivou verovatno niste dostigli ni informaciju da je i Krleža dolazio da bude dobrovoljac u Balkanskim ratovima? No njega su kao i novinara Džon Reda isterali iz Srbiju bre?
        K. je pred prvi i tijekom drugoga balkanskog rata bježao iz vojne akademije Ludovika u Budimpešti u Srbiju s namjerom da se kao dobrovoljac priključi srpskoj vojsci. Na srpskoj strani borilo se u tim ratovima više stotina srpskih i hrvatskih dobrovoljaca iz Austro-Ugarske, no srpske vlasti su u oba slučaja odbile Krležu kao sumnjivoga. ……….

  2. Nečasno je gospodine služiti se poluistinama i lažima.
    Koga zaista interesuje istina taj će do nje doći, a vi možete pisati
    šta vam volja.
    Ah da znam vas interesuju oni drugi, njima se vi obraćate.
    Nažalost prolazite…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.