Stevanović: Raste broj zavisnika od droge među mladima uzrasta od 19 do 30 godina 1Foto: Pixabay/ karosieben

Direktorka Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja dr Ivana Stevanović, gostujući u „Uranku“ na televiziji K1 govorila je o problemu narkomanije i strategiji borbe protiv ovog, najvećeg problema današnjice. 

– Trećina zatvorenika u zatvorima u Srbiji su pravosnaženo osuđeni zbog krivičnih dela u vezi sa drogom ili dilovanjem droge. Najčešće je reč o imovinskim krivičnim delima, odnosno o krađama i razbojništvima koja u najvećem broju počine maloletnici – kazala je Stevanović.

Zvanična statistika pokazuje da broj počinjenih krivičnih dela od strane osoba starosti do 18 godina stagnira, ali zabrinjava to što imamo porast upotrebe nedozvoljenih supstanci u grupi od 19 do 30 godina. Problem je u tome što fiziološku zrelost često ne prati i emocionalna, te se poseže za psihoaktivnim supstancama.

Stevanović je istakla da je zbog toga važno da se ovom problemu pristupi multidisciplinarno, jer ovo nije samo pravni, već prevashodno sociološki i psihološki problem društva.

Ona je kazala i da je država pooštrila kaznenu politiku i da se danas zbog jednog džointa može završiti u zatvoru.

– Pitanje je, međutim, da li bi zbog droge trebalo da se ide u zatvor ili u bolnicu. U zatvorima mora postojati program podrške zavisnicima i ohrabruje što će jedan takav program uskoro početi da se primenuje u KPZ Sremska Mitrovica – najavila je Stevanović.

Veliki problem je i to što zakonom nije uređeno pitanje posedovanja narkotika za ličnu upotrebu, odnosno, ne postoji jedinstven stav te sudovi sami procenjuju šta je to mala,  a šta velika količina narkotika, objasnila je ona.

Očekivati da droga nestane sa ulica je nerealno, kazala je za K1 Stevanović, jer ova kriminalna aktivnost donosi velike količine novca.

– Kada je reč o saradnji zemalja na Zapadnom Balkanu, u slučaju dilovanja droge ona je najbolja moguća. Zbog toga se problem dilovanja droge ne može rešavati u okviru jedne zemlje, već samo saradnjom među državama, pre svega saradnjom na nivou policija – ukazala je Ivana Stevanović.

Mlade osobe koje zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance najčešće se za pomoć obraćaju  vršnjacima, te je ključno da policija i obrazovni sistem posvete naročitu pažnju edukaciji dece već od četvrtog razreda osnovne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari