Štićenici Doma za invalidne odrasle osobe na Bežanijskoj kosi: Zatvoreni smo kao u logoru 1Foto: Pixabay/SGENET

Iz Doma za odrasla invalidna lica na Bežanijskoj kosi ponovo stižu primedbe na uslove u kojima borave korisnici. Ovoga puta štićenici apeluju da im se obezbede uslovi dostojni života.

Žale se na hranu, higijenu, zdravstvenu zaštitu.

Poseban problem je korona, zbog koje su skoro pa zatvoreni od marta prošle godine, kako situaciju opisuje jedan od korisnika koji je uputio apel medijima.

Od tada, tvrdi da je stavljen na led i predstojećeg vikenda očekuje ga zakazani razgovor sa direktorom i roditeljima, jer su u ustanovi nezadovoljni njegovim ponašanjem.

Reč je o Stefanu Ristiću, starom 28 godina, koji je zbog povrede na plivanju 2017. godina postao invalid.

U dom je smešten 2018. godine a želja mu je bila da tu trenira bacanje čunjeva i ide na takmičenja.

– Najmlađi sam član ove grupe ljudi koja živi u predsoblju smrti, jedino tako mogu da opišem uslove u kojima živi preko 80 korisnika doma za odrasla invalidna lica, a velika većina njih deli moje mišljenje. Od marta prošle godine smo zatvoreni, u dom ne može da uđe niko bez obzira da li je vakcinisan a u isto vreme dosta nevakcinisanih negovatelja radi sa nama i ne nose maske. Neistomišljenicima se preti izbacivanjem iz ustanove, postoji i soba za izolaciju, kao da smo u logoru. Pretili su mi i oduzimanjem telefona, stvari – priča Stefan Ristić.

Situaciju u Domu za invalidne odrasle osobe direktor Mikica Budimirović, koji se odazvao pozivu Danasa da prokomentariše nezadovoljstvo pojedinih korisnika, opisuje kao prilagođenu uslovima epidemije.

– Primedbe su neosnovane i nepotrebne ali ja nemam problem da odgovaram na njih. Dom jeste ograničio ulazak u ustanovu zbog epidemije ali nije zabranio korisnicima da izlaze, da borave kod svojih porodica. Jedini uslov je posle toga izolacija, po preporukama Ministarstva zdravlja. Važno je da smo sačuvali zdravlje korisnika, da nema obolelih od korone, a to smo do sada uspeli – poručuje direktor Doma za odrasla invalidna lica Mikica Budimirović.

S druge strane, najmlađi korisnik ove ustanove insistira na tome da se prema štićenicima ne postupa kako bi trebalo.

– Ima previše problema ovde, ni delić nisam izneo. Samo sam načeo priču. Obraćali smo se i zaštitniku građana, čak ni on nije uspeo da uđe u dom i uveri se u stvarne probleme korisnika – priča Stefan Ristić i objašnjava da mu ne dozvoljavaju da mu u posetu dođe ni fizioterapeut koji je vakcinisan. Takođe, podseća da je uprava pre tri nedelje organizovala skup sa više stotina zvanica i da su štićenici sada zabrinuti za svoje zdravlje.

NVO: Domovi bez kontrole
Da situacija nije nimalo laka ukazuju već duže vreme organizacije koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom. One ukazuju da od početka epidemije, više od godinu dana nije postojala spoljašnja kontrola ustanova socijalne zaštite, koja predstavlja ključni način praćenja situacije u kojoj se nalaze socijalni korisnici. Tako se desilo da je Timu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, koji vodi Zaštitnik građana i čiji je zadatak kontrola mesta u kojima se nalaze lica lišena slobode, bio je zabranjen ulazak u Dom za odrasla invalidna lica u Zemunu, a organizacijama koje se bave praćenjem položaja osoba u ovim ustanovama, kao što je Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, bile su uskraćene osnovne informacije i pristup ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari