Stojanović Gajić: Zakoni o službama rak-rana 1Foto: Medija centar

U Srbiji je, što se tiče pravnog okvira, oblast službi bezbednosti najlošije uređena, rak-rana, jer su neki zakoni neusklađeni, a drugi prevaziđeni, ocenila je danas direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Sonja Stojanović Gajić.

Ona je, na javnoj raspravi o ključnim tačkama reformi službi bezbednosti, koju je organizovala ta nevladina organizacija, rekla da je zbog toga BCBP ponudio svoj model zakona, da podstakne stručnu i političku raspravu, „u nadi da će početi javni dijalog o tim pitanjima“.

Izvršni direktor BCBP Predrag Petrović je naglasio da cilj modela nije da ponudi konačna rešenja, već da podstakne raspravu o ključnim tačkama oko kojih nije uspela da se pronađe saglasnost, jer se stručna javnost o tome spori najmanje 10 godina.

Želimo da se dođe do najboljeg mogućeg zakonskog okvira, koji će odgovarati bezbednosnom cilju naše zemlje, objasnio je Petrović.

Predsednik Upravnog odbora BCBP Miroslav Hadžić rekao je da je jedna od novina koju predloženi model predviđa ustanoljavanje dve službe bezbednosti umesto tri, jer bi se vojnoobaveštajna i vojnobezbednosna agencija spojile u jednu.

Nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač je rekao da lično podržava ideju o spajanju dve službe u jednu, i da je taj projekat pre četiri godine bio pred usvajanjem u vreme dok je on bio direktor.

Kako je objasnio, onda se „nešto desilo“, pa je objašnjeno da je bolje imati dve službe, koje je lakše kontrolisati, pošto bi objedinjena posedovala veliku moć.

Kovač smatra da bi o spajanju VBA i VOA trebalo da se napravi model i koncept, i tek kad se to definiše i vidi koje su pretnje po bezbednost države i na koji način se od toga štititi, tek onda se može govoriti o načinu suprostavljanja.

Prema njegovom mišljenju, ako su VBA i VOA spojene, lakše se prate bezbednosne pretnje koje postoje, a pitanje je samo da li jačati obaveštajnu ili bezbednosnu komponentu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari