Stojković: Po čijem nalogu je tužilaštvo odbilo krivične prijave zbog regrutovanja i grupe Vagner? 1Foto: FoNet

Povodom natpisa u medijima da je Više javno tužilaštvo odbacilo krivične prijave koje su podnete protiv ambasadora Rusije Harčenka, direktora BIA Vulina i drugih povodom regrutovanja i grupe Wagner, advokat Čedomir Stojković ispred Grupe Oktobar pitao je tužilaštvo – po čijem nalogu je to učinilo.

Stojković navodi da se nikada u istoriji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, niti bilo kog drugo tužilaštva u Srbiji, nije dogodilo da se krivična prijava odbaci za samo četiri radna dana od kada je podneta i to bez sprovođenja bilo kakve istrage.

“Po prijemu krivične prijave, Više javno tužilaštvo u Beogradu je imalo dužnost da proveri navode prijave i da se u tom smislu naredbom i zahtevom obrati Bezbednosnoj informativnoj agenciji i Ministarstvu unutrašnjih poslova za prikupljanje obaveštenja i proveru navoda krivične prijave, da sprovede istragu, pa tek po dobijanju takvih podataka da dalje odlučuje o radnjama u predmetu. A s obzirom na važnost pitanja, tužilaštvo je imalo dužnost da veoma detaljno i pažljivo ispita ono što se prijavljuje”, ističe Stojković.

On dodaje da su tužilaštvo i bezbednosne službe morale da otvore istragu, u situaciji kada je internet preplavljen snimcima o obuci građana Srbije za rat u Ukrajini.

“Jasno je i nesumnjivo da se građani Srbije obučavaju u oružanim formacijama za rat u Ukrajini i da su tamo, i time se hvale na društvenim mrežama a ruskim mediji o tome izveštavaju. Dakle, jasno je da građani Srbije su regrutovani. Jasno je i nesumnjivo da je Ambasada držala oglas o prijavljivanju u vojsku Ruske Federacije. Prema tome, jasno je i nesumljivo da je istraga morala biti sprovedena. Umesto toga, sada jasno je da je sprečena. Ko ju je sprečio i na koji način je uticao na tužilaštvo?”, pita Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari