Stojković o otkazu: Presudilo smanjenje sredstava za opremanje Centra i Banke 1Miodrag Stojković Foto: Tviter

Odavno se to kuva u meni, ali sada je sazrelo kada sam video da su sredstva za opremanje Centra i Banke smanjena za oko 1,7 miliona evra, navodi za Danas profesor Miodrag Stojković razloge svog otkaza na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Stojković je danas podneo ostavku na mesto redovnog profesora Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, nezadovoljan zbog odluke da se promeni finansiranje opreme i rada Centra za istraživanje matičnih ćelija i Banke matičnih ćelija.

„U projektu piše koliko treba da se uloži za opremanje Banke matičnih ćeija da bi bila funkcionalna, kao i za laboratoriju, odnosno za Centar za istraživanje, jer bez Centra nema prevođenja u ono što se zove proizvod, a to je matična ćelija. Projekat je odavno odobren, ali svake godine se Jedinici za upravljanje projektima šalje lista opreme i cenovnik, jer se cene menjaju. Dekan i rektor su bez konsultacija promenili spisak opreme i skinuli veliki deo sredstava“, pojašnjava Stojković.

On kaže da ne želi da snosi odgovornost i da neko jednog dana upire prstom u njega i pita zašto ne radi Banka i zašto nema opreme, a da, s druge strane, neko samovoljno i po sopstvenom nahođenju menja ono što je u projektu napisano.

Na pitanje može li nešto da ga zadrži na Fakultetu, profesor Stojković kaže da se ne radi o tome, već da se mora prestati sa praksom lošeg upravljanja.

„Ja sam naučio u svom poslu da ako ste dobar načunik uvek ima dovoljno posla. Mogu da odem bilo gde, ali nije reč o tome gde ću i da li ću otići, već da se mora prestati s tim da neko radi onako kako njemu odgovara. To je neprofesionalno, neodgovorno, a na kraju krajeva, mislim da je i nezakonito da se tako menja projekat“, kaže Stojković.

Na pitanje u kojoj je fazi izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu, on kaže da je izgrađeno samo 30 odsto objekta.

„I dalje su to samo goli zidovi. Rečeno je da će biti 2017, pa 2019, 2020, a sad u septembru 2022. To je neozbiljno. Kažite napravićemo ga tad i tad i uradite to“, ističe Stojković i napominje da je sve što se radi na štetu i Srbije i mladih ljudi u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari