Stomatolozi odgovaraju Danici Grujičić: I mi možemo da se bavimo estetskom hirurgijom 1foto EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Lekari ne popravljaju zube, pa zašto bi zubari radili bilo šta na licu„, rekla ministarka zdravlja Danica Grujičić povodom slučaja lažne zubarke koja je radila estetske zahteve bez diplome. Ta izjava ministarke izazvala je pobunu stomatologa koji kažu da estetskom i antiejdž medicinom, po našem zakonu, mogu da se bave lekari i stomatolozi.

Izjava ministarke u tehničkom mandaru otvorila je polemiku, a stomatolozi kažu da jesu stručni, jer šest godina izučavaju glavu i vrat, i zato kažu da jesu stručni da rade estetske procedure.

Stomatološkinja Marija Bradić Vasić iz Udruženja Sesija kaže za N1 da je ta izjava lični stav ministarke Grujičić.

„Poštujem sve što je rekla. Ovde sam ispred Udruženja Sesija koji broji više od hiljadu članova, koji pripadaju granama medicine: stomatologiji, defektologiji, oftalmologiji, fizijatriji… Mi smo osporavani jer doktori medicine ne smatraju da smo dovoljno stručni jer smo fokusirani na zube. Ali, Zakon je malo drugačiji. Zub nije samo organ u telu, već ima živac, i prokrvljenost, i povezan je sa celim organizmom, pa i te kako ima veze sa kožom“, navodi stomatološkinja.

Kako dodaje, postoji zakon koji određuje Zahtev za uvođenje novih zdravstvenih tehnologija, kako bi u svojim privatnim praksama mogli da rade određene antiejdžing procedure.

U njemu piše, objašnjava sagovornica N1, da medicinske procedure mogu da se obavljaju u zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, granama medicine, odnosno dentalne medicine.

„I uz registrovane hirurške grane medicine, odnosno dentalne medicine, koje nisu registrovane za stacionarno lečenje. To su jednodnevne, kratke procedure u koje spadaju antiejdžing procedure. Drugo što bih napomenula je da Medicinski fakultet ima master program koji se naziva Medicina dugovečnosti i zdravog starenja čiji sam i ja student. Uslovi upisa su da su doktori iz oblasti medicine, farmacije i stomatologije“, navodi Bradić Vasić.

Ističe i da postoji radna verzija o dentalnoj medicini, u kojoj piše da primena antiejdžing procedure od strane doktora dentalne medicine podrazumeva obuku i dobijanje sertifikata programa uz odobrenje Zdravstvenog saveta Srbije.

„Sve radimo po Zakonu, moramo da dobijemo odobrenje. Kada inspektor izađe u posetu, odobrava vam to da li ste adekvatni ili niste za rađenje tih procedura u ordinaciji“, kaže sagovornica N1.

„Ne bi trebalo da idemo doktor protiv doktora, nego da se borimo protiv kozmetičara“

Dodaje da je u ovom poslu 10 godina, i da je inače specijalista stomatološke protetike.

„Bavim se naukom. Mi, kao lekari, ne bi trebalo da idemo doktor protiv doktora, nego da se borimo protiv kozmetičara. Pohađamo visoke škole da bismo naučili i znali da lečimo komplikacije. Nije samo uraditi proceduru. Jer komplikacije koje nastaju jesu ozbiljne ako radi neko ko nije stručan. Uz dosta odlaganja svojih ličnih obaveza i ulaganja u znanje, posećivanje kongresa, učenja od starijih kolega, koji imaju dosta iskustva, dobijali smo i sticali znanje godinama. Naš cilj je da se borimo protiv nadrilekara, onih koji nemaju završene fakultete“, zaključuje stomatološkinja Marija Bradić Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari