Stotinak naučnika protestovalo ispred Ministarstva finansija zbog razlike u platama od 60.000 dinara 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Predstavnici Sindikata naučnika Srbije poručili su danas, na protestu „Za dostojanstven radu u nauci“, da ne traže povećanja plata, već da budu ravnopravno i ravnomerno plaćeni i imaju sigurna zaposlenja.

Stotinak naučnika protestovalo je ispred zgrade Ministarstva finansija zbog razlike u platama od 60.000 dinara.

Oni zahtevaju da se odmah usvoje njihovi zahtevi i da se ne čekaju naredne godine i ne obećavaju rešenja.

Predsednica Sindikata nauke Srbije Đurđica Jovović rekla je da su se pred zgradom Ministarstva okupili kako bi zaposlenim u Ministarstvu pokazali kakvu nepravdu trpe već 11 godina i zatraže njihovu pomoć.

Došli smo da pitamo ministra finansija, jer on zna koliko ima novca, da nam kaže da li za naučnike u Srbiji ima dovoljno para, rekla je ona novinarima.

Sindikat je dobio poziv premijerke Ane Brnabić za sastanak u četvrtak, rekla je Jovović, ističući da se to ne može nazvati nastavkom pregovora, jer su predstavnici sindikata predali zahteve, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Ona je najavila odlazak ispred zgrade Vlade gde će demonstranti predati kalendare predstavnicima Vlade, kako bi ih podsetili koji je mesec i godina.

Uručićemo im kalendare da vide svakog 15. u mesecu kada nam uplate zaradu da krše Zakon o nauci i Zakon o istraživanjima, poručila je Đurđica Jovović

Predstavnik sindikata Srđan Tansovski upitao je kako neko može da provodi svoje kancelarijske dane u ovoj zgradi i svakog 15. u mesecu isplaćuje zarade koje su u direktnoj suprotnosti sa zakonom i propisima.

Mladi naučnik Aleksandar Knežević rekao je da su istraživači zaposleni na fakulteti među najobespravljenijom grupom istraživača.

Mi nemamo ugovore o radu koji su u skladu sa zakonom, nemamo pravo da kažemo da radimo na fakultetu, mnogi fakulteti ne isplaćuju ni ono što mogu, naveo je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari