Stotine tomova govora mržnje: Književni doprinos Vojislava Šešelja 1Foto: Z.S.M.

Kada se lik i delo Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke osuđenog u Haškom tribunalu zbog zločina protiv čovečnosti prevede u literarnu formu bilans je više od dve stotine naslova koje nose njegov potpis.

I kao što njegove javne nastupe obeležava govor mržnje, napadi i prizemne uvrede, isto je i sa knjigama koje je godinama unazad objavljivala Velika Srbija, izdavačka kuća SRS-a.

Spisak naslova dostupan na internet stranici SRS-a otkriva da gotovo da ne postoji javna ličnost koja se nije našla na udaru Vojislava Šešelja.

“Novopazarski kralj heroina Rasim Ljajić”, “Izdajnički akreditivi ustaškog konzula Vuka Draškovića”, “Boris Tadić – novi Sinan-paša kodža”, “Politički ortakluk kurve Del Ponte i kurve Del Koštunice”, “Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića”…Poslednje dve knjige ovog autora fokusiraju se na vređanje novinarke Danasa Snežane Čongradin i sportskog novinara Milojka Pantića.

Jedna od meta Šešeljevih javnih nastupa, ali i pisane reči bila je i Aleksandra Jerkov osnivačica Regionalne akademije za demokratski razvoj. Kako navodi za Danas, ona je zbog Šešeljevih uvreda i napada pokrenula tri pravna procesa.

– Zbog pretnji da će me ošišati i uvaljati u katran podnela sam krivičnu prijavu. Nakon što sam dala iskaz u tužilaštvu, nisam dobila informaciju da je po toj prijavi dalje postupano. Zbog uvreda u skupštini kada me je nazivao ustaškom kurvom sam podnela tužbu i dobila presudu u moju korist. Zbog knjige sam takođe podnela tužbu, ali se po toj tužbi nije postupalo, kaže Jerkov.

Ona ističe da Šešeljeve “nazovi knjige” predstavljaju mnogo više od uvreda na račun pojedinaca.

– On u tim knjigama objavljuje sudske spise, transkripte svojih konferencija za medije i televizijskih gostovanja. To je klasičan govor mržnje na koji niko u ovoj zemlji ne reaguje. Njegova izdavačka kuća dobija značajno mesto na Sajmu knjiga, a predsednica skupštine ga ne sprečava da širi govor mržnje u Narodnoj skupštini. On će se obračunati sa svakim ko je u tom trenutku iz nekog razloga nepodoban, pa i aktuelnim ministrima u Vladi, kaže Jerkov.

Srpska radikalna stranka je devedesetih godina bila jedna od najjačih političkih partija u zemlji, a krajem prošlog veka je bila i deo vladajuće većine. Status najjače opozicione stranke imala je i nakon Šešeljevog odlaska u Hag. Nagli pad popularnosti doživljava od 2008. godina kada je tadašnji zamenik predsednika Tomislav Nikolić formirao Srpsku naprednu stranku. Poslednjih godina SRS je politički marginalizovana, imajući u vidu da od 2016. godine nisu uspeli da pređu cenzus.

I pored činjenice da su nastupi Vojslava Šešelja bili opasniji dvedesetih godina kada je imao značajnu političku moć, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam ističe da oni ni danas nisu benigni.

– Ono što Šešelja čini opasnim je društveni kontekst u kom desni ekstremizam upadljivo nadire. Većina medija danas širi mržnju prema svakome ko je drugačiji i Šešelj je tu samo deo mozaika. On se savršeno uklapa u opšti milje, ističe Popov.

Vojislav Šešelj je od povratka iz Haga veoma čest gost televizija sa nacionalnim frekvencijama, a tokom nedavnog gostovanja na televiziji Pink je i promovisao svoje najnojvije knjige o novinarki Danasa Snežani Čongradin i novinaru Milojku Pantiću.

 Šešelj je za Danas istakao da su svi koji tvrde da on u svojim knjigama propagira govor mržnje neznalice.

– Prema dokumentima Saveta Evrope koji su jedini relevantni u ovoj materiji, govor mržnje se definiše kao uvredljiv govor ili verbalno zlostavljanje pripadnika druge rase, nacije ili vere. Ja nikada nisam koristio govor mržnje, kaže Šešelj.
Na pitanje kako bi onda kategorizovao uvredu Aleksandre Jerkov koju je nazivao „ustaškom kurvom“ Šešelj odgovara da ona nije pripadnik druge rase, nacije ili vere te da u pravnom smislu to nije govor mržnje.
– Kako biste vi nazvali kada mene nazivaju ratnim zločincem iako ja nisam osuđen za ratni zločin? Ja sam osuđen za pozivanje na deportaciju Hrvata iz Srbije, a nijedan Hrvat nije deportovan iz Srbije. Ali vi to ne biste nazvali govorom mržnje, a ono što ja govorim nazivate govorom mržnje, navodi Šešelj.

Nezavisno udruženje novinara Srbije u najoštrije je osudilo vređanje i etiketiranje novinara, kao i davanje medijskog prostora osuđenim ratnim zločincima koji vode irelevantnu političku stranku.

„Budući da je u toku proces dodele dozvola za emitovanje televizijskog programa na nacionalnim frekvencijama, a televizija Pink ne može da se suzdrži od uvredljivog sadržaja koji emituje, smatramo da je upravo ovaj incident dokaz da Pink namerava da nastavi sa zloupotrebom ovog javnog dobra. Zato pozivamo REM da prilikom odlučivanja o dodeli nacionalne frekvencije poštuje zakon i uzme u obzir prethodno ponašanje emitera“, saopštavaju, saopštili su iz NUNS-a.

Vojsilav Šešelj je u Hagu osuđen na deset godina zatvora zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992, „koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovečnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata“.

Među tomovima knjiga Vojislava Šešelja nalaze se i tri koje tematizuju ulogu aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u razbijanju Srpske radikalne stranke. “Srpski baron Minhauzen Aleksandar Vučić”, “Sanaderova mačkica Aleksandar Vučić” i “Portparol lopovske stranke Aleksandar Vučić” su sve objavljene u periodu kada je formirana Srpska napredna stranka, a predstavljaju kako se navodi “medijsku hronologiju neuspelog puča u Srpskoj radikalnoj stranci, ilustrovana kroz javne nastupe Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića i ostalih izdajnika stranke”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari