Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja konkurisalo je kod Vlade Italije za nabavku dva vozila sa kompletnom opremom, koja će biti dodeljena nekoj od mobilnih laboratorija u Srbiji, potvrdila je za Danas načelnica odeljenja za postupanje u udesu Dragana Bosiljčić.

Ona je dodala da je pored vozila, Ministarstvo konkurisalo i za donacije za nabavku mobilnih gasnih hromatografa. Prema njenim rečima, još se ne zna kojoj će od 12 mobilnih eko-toksikoloških ekipa biti dodeljena oprema.

– Ministarstvo životne sredine ima potpisane ugovore sa 12 zavoda za javno zdravlje u Srbiji. U okviru tih ugovora zavodi imaju obavezu da u slučaju akcidenta izađu na teren, identifikuju zagađujuće materije u vazduhu, vodi i zemljištu i sprovedu brza merenja njihove količine. Mobilne eko-toksikološke ekipe su u obavezi da budu u stalnoj pripravnosti radnim danima, vikendom i praznicima tokom 24 časa. Trenutno su najopremljenije one koje su u Beogradu, Pančevu i Ćupriji – ukazuje Bosiljčić. i dodaje da je brzina identifikovanja i merenja zagađujućih materija veoma bitna, kako bi Ministarstvo adekvatno brzo reagovalo i upozorilo građane na koji način da postupaju.

Inače, Mobilna laboratorija GZJZ u Ćupriji nedavno je iz sopstvenih sredstava nabavila takozvani FTIR analizator britanske kompanije Protea. Prema rečima šefa Mobilne laboratorije i pomoćnika direktora Zavoda, Vladana Petrovića, reč je o najnovijem uređaju koji može da detektuje oko 50 materija koje mogu da se nađu u vazduhu. Sudeći prema karakteristikama ovih uređaja oni mogu da završe posao identifikacije zagađujućih ili bilo kojih materija stotinu puta brže, a „prepoznaju“ nekoliko stotina takvih, pre svega gasovitih supstanci.

Pored analizatora, GZJZ u Ćupriji nabavio je prošle godine opremu za ispitivanje otpadnih voda na terenu i sada su, kako kažu, najopremljenija mobilna laboratorija za reagovanje u akcidentnim situacijama u Srbiji.

Baza podataka sa više od 400 supstanci

– Uređajima koji se koriste kod nas potrebno je i po nedelju dana da otkriju određene materije, a u proseku mogu da mere desetak parametara, ističe Vladan Petrović, šef laboratorije u Ćupriji. FTIR identifikuje i manje poznata jedinjenja, čije podatke potom šaljemo u laboratoriju u Mančesteru, i u roku od sat vremena dobijamo povratnu informaciju o kojem elementu ili jedinjenju je reč, objašnjava Petrović. On dodaje da baza podataka Protee u Velikoj Britaniji sadrži više od 400 elemenata i jedinjenja koji mogu da se nađu u vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari