Stradali milioni biljaka i životinja 1Foto: Jozef Gergelj

Paljenje žetvenih ostataka i suve vegetacije ozbiljan je prekršaj, koga sa razlogom zabranjuje više zakona Republike Srbije, ali za to ne haju građani, zbog čega je sve više požara, a poslednji su zabeleženi na području Sečnja i Čoke.

U Čokanskom ritu posledice vatre zabeležio je kamerom fotograf prirode Jožef Gergelj, koji se pripremao za dolazak ždralova na polja banatskog Potisja. No, sada će ih umesto mora trske i slatinskih pašnjaka dočekati negostoljubiva izgorela ravnica u kojoj nema ni zaklona, ni hrane.

– Više od trideset godina u ovom ritu pratio sam život retkih i ugroženih ptica gnezdarica poput kašičara, velike bele čaplje, eje močvarice, modrovrane, modrovoljke i brkate senice. Beležio sam svaki trenutak njihovog života i radovao se novim susretima. To carstvo divljine i lepote sada je nestalo u trenu, razočaran je Jožef Gergelj.

Ove jeseni širom Srbije gore njive, pašnjaci, livade, tršćaci, šume, pa čak i voćnjaci. Izgorele su ogromne površine u zaštićenim područjima poput Deliblatske peščare, Karaš-Nere, Okanja, Carske bare, Titelskog brega, Ponjavice, vršačkog Malog rita, kao i delovi značajnih i ekološki vrednih područja poput Svrljiških planina i Suve planine.

– Milioni života biljaka i životinja nepovratno su izgubljeni. Naše ptice selice neće imati gde da se vrate na proleće, a desetine hiljada ptica koje zimuju u Srbiji ostale su bez zaklona i hrane. Posebno su ugrožene ptice koje žive u pojasevima stare i visoke trske koji su za njih jedinstven dom, objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari