Bijelo Polje i Prijepolje i ove godine bili su domaćini roditelja stradalih bugarskih učenika u nesreći koja se dogodila pre 11 godina u Gostunu, pored Prijepolja. Trodnevna poseta delegacije iz bratimljenih bugarskih gradova Svištov i Carevca, bila je jedna u nizu obeležavanja pomena i sećanja na nastradale učenike, a ujedno i nastavak održavanja dobrih odnosa između građana ovih mesta u Crnoj Gori, Srbiji i Bugarskoj, koje je nesreća spojila. Posle polaganja venaca na spomenik koji je podignut u znak sećanja na stradale bugarske učenike u Bijelom Polju, odavanje pošte stradalima u železničkoj nesreći u Bioču i verskog obreda koji je održan kod spomenika u Gostunu, usledilo je druženje sa spasiocima, učenicima, prijateljima i meštanima Brodareva i Gostuna.

Svake godine učenici iz Izdvojenog odeljenja Gostun, učenici okolnih sela koja gravitiraju Gostunu, Brodarevu kao i najmlađi koji imaju dara za crtanje i slikanje prikupljaju i šalju svoje radove na likovni konkurs Fondacije „Anđeli sa Lima“, koji se svake godine održava u znak sećanja na stradale bugarske učenike. Na ovaj način održava se spona prijateljstva bratimljenih Svištova i Prijepolja, Carevca i Brodareva. Prošle godine mladi iz Prijepolja, KUD Doma kulture, bili su u prvoj zvaničnoj poseti bratimljenim gradovima u Bugarskoj.

Da se ljubav ljubavlju vraća, pokazali su i domaćini u Gostunu. Prigodan ručak za goste iz Bugarske priredio je jedan od spasilaca učenika te kobne noći, čovek koji je među prvima pritekao u pomoć, vlasnik restorana „Limski biser“ Ferhan Fećko Spahić sa porodicom prijateljima. U školi u Gostunu priređen je doček za roditelje stradalih učenika i njihove prijatelje. ,,Nama je danas veliko srce, velika čast i zadovoljstvo i na tome vam posebno hvala. Hvala deci koja svojim stvaralaštvom nesebično pokazuju primer velikih ljudi kakve vas mi vidimo i doživljavamo. Naša vrata su za sve vas uvek otvorena“, rekao je Petko Petkov, otac stradale Borjane.

Poginulo 12 đaka

Autobus sa đacima i nastavnicima iz Bugarske, koji su se vraćali sa ekskurzije u Dubrovniku, sleteo je u Lim, kod mesta Gostun, na putu Prijepolje – Bijelo Polje, 4. aprila 2004. Poginulo je 12 đaka, koji su imali 13-16 godina, a 38 učenika i nastavnika je spaseno, pre svega zahvaljujući meštanima sela Gostun, u prijepoljskoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari