"Niko me nije obavestio o štrajku": Direktor Karlovačke gimnazije odgovara na tvrdnje sindikata da je prekršio zakon 1Foto: N. Kovačević

– Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) u Karlovačkoj gimnaziji nije reprezentativan, od 112 zaposlenih ima osam članova. Do ovog trenutka niko me nije obavestio, niti najavio štrajk – kaže za Danas Branko Stojkov, direktor Karlovačke gimnazije, povodom saopštenja NSPRS-a koji će 13. novembra održati štrajk upozorenja zbog „teže povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja od strane direktora Karlovačke gimnazije“.

Kao povod za obustavu rada je, kako su jutros saopštili iz sindikata, to što je Stojkov primio u radni odnos novog nastavnika, umesto da već zaposlenoj profesorki Jeleni Petrović uvećao fond časova, što je ona zatražila, budući da njena koleginica od 1. novembra ide u penziju.

„Zakon i kolektivni ugovor je direktor prekršio svesno, jer ga je zaposlena, oštećena Jelena Petrović, blagovremeno obavestila da želi dopunu svoje radne norme. Da je angažovanje već zaposlenog umesto prijema novog radnika prioritet po svim važećim propisima, direktora škole je upozorio i predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot prilikom neposrednog susreta, u pokušaju da se problem prevaziđe“, naveo je sindikat u saopštenju.

S druge strane, direktor Stojkov za Danas kaže da na upražnjeno radno mesto niko nije preuzet ,već je po hitnosti, da učenici ne gube časove, zaposlena koleginica na određeno vreme do preuzimanja zaposlenog, odnosno do konačne odluke o izboru kandidata po konkursu za prijem u radni odnos.

Stojkov citira član pet Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, koji predviđa da se „preuzimanje zaposlenih vrši tokom nastavne godine uz saglasnost radne podgrupe.“

Dušan Kokot, međutim, kaže da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvoj hitnosti, budući da profesorka Jelena Petrović radi u Karlovačkoj gimnaziji i ima 69,44 odsto norme, a dopunu fonda časova je tražila dva dana pre nego što će se radno mesto u toj školi uprazniti.

Iz Ministarstva prosvete navode da Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije nije reprezentativan, ali kao Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine ima svog predstavnika (u okviru Sindikata radnika u prosveti Srbije) u Posebnoj radnoj grupi za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja Ministarstva prosvete, kao i u svim radnim podgrupama za praćenje angažovanja zaposlenih, pa i u Radnoj podgurpi Školske uprave Novi Sad (na čijoj je teritoriji Karlovačka gimnazija).

„S obzirom da je Karlovačka gimnazija jedna od sedam ustanova od nacionalnog značaja i od posebnog interesa za Republiku Srbiju, rešavanje pitanja popunjavanja upražnjenih radnih mesta u ustanovama od nacionalnog značaja i od posebnog interesa u nadležnosti Posebne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja (grupa na nivou Ministarstva)“, kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, predstavnici sindikata koji je najavio štrajk, niti bilo kog drugog sindikata nisu obavestili ni Posebnu radnu grupu za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, kao ni Radnu podgrupu za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja Novi Sad o radno-pravnom statusu zaposlene kojoj nije uvećan fond u Karlovačkoj gimnaziji i o novom zapošljavanju u ovoj školi, niti su to pitanje pokretali na sastancima radnih grupa.

„Samim tim, predstavnici ovog sindikata propustili su priliku da se problem zaposlene nastavnice reši u okviru institucija. Ministarstvo prosvete nije obavešteno o obustavi rada u Karlovačkoj gimnaziji, koju je za 13. novembar najavio Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije, ali podseća da su štrajkači u skladu za zakonom u obavezi da obezbede minimum procesa rada u najboljem interesu učenika“, poručuju iz Ministarstva.

Dušan Kokot kaže da će o štrajku upozorenja nadležni biti blagovremeno obavešteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari