Štrajk upozorenja nastavnika zbog dešavanja u Karlovačkoj gimnaziji: Našoj koleginici su uskraćena prava na rad 1Foto: Zorica Milosavljević

Zbog dešavanja u Karlovačkoj gimnaziji članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, njih oko 5.000, obustavili su danas rad na sat vremena, od 12.30 do 13.30 časova.

Oni se solidarišu sa koleginicom Jelenom Petrović, profesorkom engleskog jezika, kojoj direktor ove gimnazije zaposlio novog nastavnika umesto da kako to zakon nalaže njoj kao već zaposlenoj poveća fond časova.

Tako su kako kažu iz NSPR, ovoj nastavnici uskraćena radna prava.

– Nezavisni sindikat prosvetnih radnika zahteva da se Jeleni Petrović bez odlaganja dopuni radna norma u skladu s propisima i da direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov bude razrešen dužnosti zbog nezakonitog postupanja. Solidarnost među zaposlenima je jedna od najvažnijih vrednosti na kojima počiva sindikalno udruživanje“, rekli su iz ovog sindikata.

Direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov za 021.rs naveo je da Nezavisni sindikat prosvetnih radnik Srbije u ovoj školi nije reprezentativan jer od 112 zaposlenih ima samo osmoro članova ovog sindikata, kao i da nije prekršio zakon.

Kako je poručio, prema Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, u članu 5. piše:

„Preuzimanje zaposlenih vrši se tokom nastavne godine uz saglasnost radne podgrupe“.

„Ovu saglasnost mi nemamo. Na ovo radno mesto niko nije preuzet već po hitnosti, da učenici ne gube časove. Zaposlena je koleginica na određeno vreme do preuzimanja radnog mesta zaposlenog, odnosno do konačne odluke o izboru kandidata po konkursu za prijem u radni odnos“, rekao je Stojkov.

Povodom dešavanja u Karlovačkoj gimnaziji oglasilo se i Ministarstvo prosvete, u kojem navode da je ova ustanova jedna od sedam od nacionalnog značaja i posebnog interesa za Srbiju, te je rešavanje pitanja popunjavanja upražnjenih radnih mesta u nadležnosti Posebne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari