Štrajk upozorenja u školama ako Vlada i ministar prosvete ne reaguju 1Foto: EPA-EFE/ Alessandro Di Marco

Forum srednjih stručnih škola (FSSŠ) predložiće svim reprezentativnim sindikatima obrazovanja da održe jednočasovni štrajk upozorenja, kako bi se Vlada i ministar prosvete probudili i počeli da primenjuju mere za sprečavanje širenja infekcije kovid 19, koje su u Evropi već uveliko aktuelne.

To za Danas kaže Milorad Antić, predsednik FSSŠ, čiji članovi apeluju na nadležne da obezbede maske za sve zaposlene i učenike, tehničke uređaje koji proveravaju vazduh u prostorijama, da se poveća broj pomoćnog osoblja kako bi se prostorije redovno čistile, kao i da se obezbedi da u školu dolaze samo zdravi nastavnici i učenici.

„Prosvetni radnici su zabrinuti za svoje zdravlje i za učenike koji pohađaju školu. Svakodnevno u školama oboljevaju jedan ili dva nastavnika, pa je normalno odvijanje nastave nemoguće. Kako uopšte funkciniše nastava kada nema četvoroslojnih i šestoslojnih masaka koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija? Kako funkcioniše nastava bez postojanja aparata koji proveravaju da li treba provetriti učionicu ili ne? Kako funkcioniše nastava bez testiranja nastavnika i učenika bar dva puta u toku nedelje? Ovo su pitanja francuskih prosvetnih radnika koje su postavili na nedavnim protestima i to su zahtevi Foruma srednjih stručnih škola“, navodi Antić.

Iz Foruma smatraju da niko ne bi smeo da uđe u školu bez negativnog testa, a kod nas, kažu, ulaze bolesni i učenici i nastavnici.

– Niko o tome ne vodi računa  O aparatu koji proverava vazduh u učionicama niko ne priča, niti Ministarstvo ili gospodin Ružić o tome išta i znaju. Neophodno je obezbediti odgovarajuće maske za sve u školi (minimum četvoroslojne). Ono što je istina je da je zbog velikog broja obolelih „tetkica“ smanjenja učestalost čišćenja i dezinfekcije prostorija – upozorava Antić.

Forum srednjih stručnih škola sumnja da se ne iznose tačni podaci o broju zaraženih u školama, a posebno im „bode“ oči što se ne saopštava koliko je zaraženih nastavnika.

„Tražimo transparentnost i zahtevamo da se navede procenat zaraženih nastavnika po gradovima. Tražimo odgovornost za sve koji svojim nečinjenjem ugrožavaju živote zaposlenih i učenika“,  poručili su iz sindikata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari